Samtidig er den store krana, brakkeriggen og plasthallen fjernet. Med dette er anleggsarbeidet i Rosten, som startet i oktober 2014, i ferd med å nærme seg slutten. De nærmeste ukene foregår utprøving av anlegget, kan prosjektleder Rolf Kleiven i Eidsiva Energi fortelle.

- Vi kjører såkalt demping en periode til å begynne med, altså at nivået skal holdes to til tre meter under normalnivå, mens vi følger nøye med at det ikke er noen lekkasje noe sted, sier han.

Åpningsmarkering

Mandag kveld i forrige uke startet oppfyllingen av dammen. Nå har det vært en liten pause, før man fortsetter utprøvingen.

- Denne uken starter vi å fylle tunnelen fra dam til kraftstasjon, og neste uke blir det prøvekjøring av turbiner og generatorer, slik at alt er testet ut før påske, forteller Kleiven.

En lørdag i løpet av april blir det åpningsmarkering. Dato er ikke fastsatt ennå.

- Da er lokalbefolkningen velkommen til å komme inn i kraftstasjonen, sier han.

Den offisielle åpningen av anlegget skjer i august.

Naturforskjønnelse

Kleiven synes selv det blir et fint magasin.

- Ja, jeg synes egentlig det blir en naturforskjønnelse. Dette er et område som har vært lite tilgjengelig, bratt og med mye kratt, sier han.

Det står fortsatt igjen en del opprydding og tilrettelegging. I april begynner arbeidet med å sette i stand jordet mellom E6 og dammen, som er blitt benyttet som anleggsområde under arbeidet. Også Pilegrimsleden får et lite løft samtidig.

- Tidligere kom pilegrimene gjennom undergangen fra Rosten og rett ut i E6. Når vi er ferdige kan de bare gå rett over hovedveien og følge steinfyllingen som vi har laget langs dammen, forteller Kleiven.

Ny bru og fiskesti

Ny Storrustbru blir det også, men ikke før på seinsommeren.

- Det er lang leveringstid på brua, så den kommer ikke før i august, sier Kleiven.

Også for de fiskeglade blir det bedre tilrettelagt.

- Fylkesmannen ytret ønske om en fiskesti i nordre del av området, og dette har vi innfridd, forteller prosjektlederen.

Ikke fast bemanning

Noen fast bemanning vil det ikke bli i Rosten. Kraftstasjonen er helautomatisk.

- Anlegget styrer og overvåker seg selv, og det er kraftstasjonen på Lillehammer som har overordnet styring. I tillegg har vi selvsagt vaktberedskap og inspeksjoner, avslutter Kleiven.

Anlegget

Rosten kraftverk eies av Oppland energi og Eidefoss. Inntaksbassenget befinner seg rett sør for den gamle Storrustbrue ved grensen mellom Dovre og Sel. Demningen har to flomluker og bunntappeluke. Vannet blir ført i en drøyt fire kilometer lang tunnel fra inntaket i dammen til kraftstasjonen. Vannføringen i elva vil være redusert til en minstevannføring på halvannen kubikkmeter i sekundet om vinteren, og tre kubikkmeter om sommeren. Unntaket er i flomperioder. Selve kraftstasjonen befinner seg inne i fjellet og har adkomst gjennom en cirke 320 meter lang tunnel. Kraftverket er tilknyttet Vågåmo transformatorstasjon. Rosten kraftverk vil årlig produsere om lag 192 000 000 kWh, noe som tilsvarer strømforbruket til rundt 9 600 husstander.

Anleggsbrakkene, plasthallen og den store krana er fjernet. Nå gjenstår ytterligere opprydning og tilrettelegging. Foto: Monica Hjelle
Det er laget en steinfylling langs kanten av dammen. Dammen strekker seg nordover i retning Storrustenbrua. Foto: Monica Hjelle