Fra 1. april blir det endringer hos Lesja Dovre lensmannskontor. Kontoret blir åpent for publikum bare tre dager i uka. Det blir ingen egen lensmann, kontoret på Dombås skal sammen med politiet på Dombås styres under lensmannen i Nord-Gudbrandsdal, som blir stasjonert på Otta. Leiekontrakten med nåværende lokaler er sagt opp fra den 1. januar neste år. Fungerende lensmann Jørn Morten Sletta, sier at det vil være politilokaler på Dombås også etter dette, men at det er usikkert hvor det blir.

- Hvilke funksjoner kontoret skal ha er ikke avklart enda, sier Sletta.

Per i dag er det åtte personer med politiutdanning ansatt på Lesja Dovre lensmannskontor, i tillegg til sivile ansatte. Sletta sier det etter planen skal være en patrulje i Lesja og Dovre også på de dagene kontoret holder stengt. Hvordan det blir på kveldstid er ikke avgjort.

Viktig lokalkunnskap

Sletta sier at både han og de ansatte på Dombås forholder seg til det som er bestemt, men han fryker for at lokalkunnskapen blir borte.

- Det blir ikke den nærheten mellom innbyggerne og politiet som vi har i dag. Dette er det motsatte av intensjonen i nærpolitireformen, mener Sletta.

Den fungerende lensmannen mener det er viktig å kjenne både folket og terrenget, og frykter dette kan forsvinne når det kanskje ikke vil være lokale politifolk som skal gjøre jobben. Den nye ordningen skal evalueres etter ett år, Sletta sier de skal følge godt med dette året før en vurdering skal bli gjort. Etterforskning skal flyttes til Otta. Etter årsslutt skal passkiosken også dit. Utlendingssaker, som i dag blir behandlet lokalt på Dombås, skal flyttes til Lillehammer. En av grunnene til reduksjonen, er at Lesja Dovre lensmannskontor er blant kontorene som ligger lavt på oppdragsmengden, sammenlignet med mer tettbygde områder.

Fungerende lensmann Jørn Morten Sletta er den siste med lensmannstittel i Lesja og Dovre.

Synkende oppdragsmengde

Oppdragsmengden har minket etter at Gudbrandsdal politidistrikt ble en del av det større Innlandet politidistrikt.

- Jeg frykter at innbyggerne ikke får den politidekningen de har krav på med denne ordningen. Reformen har som mål å bringe politiet nærmere publikum. Det samme mener vi, men vi ser det på forskjellige måter. Det som er viktig for meg er at publikum ikke føler de har dårligere dekning enn de har i dag, sier Sletta.

Ordførerne reagerer

- Skuffende, sier ordfører i Lesja, Mariann Skotte, om reformens påvirkning på det lokale politiet.

Senterpartipolitikeren er skuffet over de andre partiene som gikk inn for en slik reform, og sier Senterpartiet ønsker at det skal være lensmenn på alle kontor.

- . Jeg er redd dette vil føre til en større belastning på de lokale brannmannskapene, sier Skotte.

Ordførerkollega i Dovre, Bengt Fasteraune mener derfor Stortingspolitikerne ikke er godt nok informert om konsekvensen av vedtaket. De er begge to redd for hva en redusert åpningstid kan føre til.

- Det vil naturligvis bli færre som tar kontakt og det blir mindre besøk. I neste etappe vil det bli sagt at det er et tilbud som ikke trengs, og kontoret blir lagt ned, sier han.

Fasteraune mener at det er mange oppgaver som kan bli gjort uavhengig av sted, og at dette er noe som heller bør bli flyttet ut i distriktet - i stedet for en sentralisering. Han er også bekymret for at det kan bli fravær av politifolk i Lesja og Dovre. Fasteraune mener færre stillinger vil gjøre det mindre attraktivt, og flere oppgaver blir lagt til Otta. Politifolk vil ikke lenger bosette seg i Lesja og Dovre. Dette går ut over beredskapen, når de som har bakvakt heller ikke bor i området.