Hadde alt på stellRussejentene fra Dombås fikk bilen sin godkjent da de tok den med på kontroll, noe de var svært glade for. Dette kom derimot ikke som en overraskelse.

– Det var egentlig ikke noe tvil. Det har ikke vært noen feil ved den så langt. Vi hadde allerede kjøpt en bil som var godkjent, så vi følte oss ganske trygge, forteller Anna Steinhovden.

Gruppa kaller seg «Dipsomaniac» og består av seks jenter ved Nord-Gudbrandsdal VGS avdeling Dombås. De hadde brukt omtrent 65 000 kroner på russebil, som de kjøpte allerede i juni i fjor. Det ble derfor ikke mye tid til sparing, men jenten la ut selv og har tjent inn igjen det meste siden. Bilen var allerede i bruk som russebil og bygget om av tidligere russ. Men med egen logo har jentene ambisjoner om å pynte om på den og gjøre den til sin egen, forteller de.

Mens bilen var på sjekk fikk også russen bryne seg på en quiz som for å gjøre de oppmerksom på trafikksikkerhet.

Russequiz: Mathias Bergum ga russen en leksjon i trafikksikkerhet. Foto: Simen Rudiløkken

Frivillig sjekkKontrollen som gjøres på russebilene er ikke obligatorisk, men Arne Ulheim, som er inspektør i Statens Vegvesen, anbefaler det for sikkerhetens skyld. – Det gjør det mye enklere å komme gjennom sikkerhetskontrollen på russetreff, sier han. Men presiserer at det først og fremst går på trygghet i trafikken.

I russebiler er det ofte mye å ta hensyn til. Det de vanligvis ser etter er vanlige tekniske mangler, kan Ulheim fortelle. Med russebiler er det som regel en del ombygging, og da er innfesting av seter, feste av høyttalere og dårlige strømkoblinger ofte ting man bør ta hensyn til, forteller de.

Mye av det sammeArne Ulheim og Erling Vangen har drevet med russebilkontroll i flere år, og synes det er pussig å se så mange av de samme bilene om igjen. – Folk kjøper som regel brukte russebiler, i stedet for nye, forteller de. De mener det hadde vært mer fornuftig og billigere å kjøpe nye biler og bygge dem om selv, med tanke på trygghet. – Det er mange år siden [russebil]ulykke i Oppland, men om bilene ikke forandres så vil det skje, mener Vangen.

Av Simen Rudiløkken

Romslig: I russebilen er det god plass. Foto: Simen Rudiløkken