– Nå bygger vi en motorveg for bredbånd gjennom kommunen, sa rådmann Willy Sægrov, da han deltok på sitt siste kommunestyremøte som rådmann i Lesja kommune.

Dette samarbeidet er noe han er svært fornøyd med å få på plass, før han forlater rådmannstolen og Lesja kommune.

Bane Nor er i gang med å legge ny fiber langs Raumabanen, og de har invitert bredbåndleverandører til å kjøpe seg inn med egen fiber i samme rør. Dette gir både en raskere og billigere utbygging enn tidligere antatt. Sægrov fortalte at det vil bli uttakspunkt hver 1,5 kilometer, der kommersielle aktører har mulighet til å kople seg på for utbygging.

- Det blir tatt hensyn til grendene, og de største arbeidsplassene i bygda, sa Sægrov.

Avtroppende rådmann Willy Sægrov er godt fornøyd med å få på plass avtalen med Bane Nor.

Tenker dugnad

Det har tidligere vært beregnet at framføring av fiber gjennom hele kommunen langs E136 ville koste fem millioner kroner. Nå blir kostnaden på fremførings langs jernbanen på litt over en million. Sægrov sier de resterende midlene kan brukes til utbygging til husstander som ikke lønner seg for kommersiell utbygging.

- Vi går fortsatt inn for at dette gjøres med en dugnadsmodell, sa Sægrov til kommunestyret.

Det er Eidsiva som er første utbygger. Sægrov fortalte kommunestyret at firmaet går i gang med kommersiell utbygging på Bjorli, der infrastrukturen ligger klar.

– Dette krever ikke midler fra kommunen. Det er en avtale mellom sluttbrukere og Eidsiva, sa rådmannen.

Området oppover fra Vetlegrenda og til Bjorlia er først ute. 26 prosent av totalt 1441 hytter har svare på spørreundersøkelsen fra kommunen. Over halvparte av de som svarte ønsker over 30 MB i hastighet, og mulighet for TV på fiber.

Bredbåndet i Lesja får samme høye fart som Sommertoget hadde, da det passerte Lesja i fjor.

Åtte til tolv

Kommunen søker også midler fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Regionen fikk ingen midler i fjorårets søkerrunde. Lesja opprettholder området Lesjaverk-Lesjaskog i søknaden som skal sendes i løpet av mai. Bane Nor ser for seg å være ferdige med å legge nye rør i løpet at åtte til tolv måneder.

– Dette er kjempebra for Lesja. At proaktivt arbeid skal vi gi honnør for. Jeg tror egentlig ikke vi skjønner hvor bra dette er. Applaus til rådmann for godt arbeid, sa ordfører Mariann Skotte til kommunestyret, som fulgte hennes oppfordring.

Mye hogst har foregått langs Raumabana de siste to årene, noe som har bedret sikten. Nå bedrer jernbanen også nettet.