Else Sprossa Rønnevig (78) fra Lillesand er svoren bakerovnentusiast, og kan nok ta på seg mesteparten av skylda for at bakerovnen har fått en ny æra. På Treseminaret på Hjerleid i helga var hun å finne i kubbehuset der kurselever gjennom to år har laget både hus og ovn på gamlemåten.

Lukten av mormor

Da hun selv som voksen ble eier av en gammel bakerovn ble minnene fra mormorens baking i bryggerhuset vekket til live.

– Det var fantastiske minner. Brødskiver med sprø skorper, tykt lag med hjemmekinna smør og bringebærsyltetøy ble uforglemmelige minner. Jeg dro til Frankrike og Spania for å lære mer, fikk 10 000 kroner i stipend, tok på meg ryggsekken og dro avsted. Det er 30 år siden nå, og siden har jeg vært i gang, sier hun.

Hun har dratt Norge rundt på foredrag og har holdt kurs. Rett før hun kom til Dovre hadde hun nettopp vært i Lofoten. Der hadde hun besøkt flere bakerier med bakerovner fra midt på 1800-tallet.

Sprossa

Hun har engasjert seg i bygningsvern og kulturarbeid, og har blant annet samarbeidet med Riksantivaren med å rekonstruere gamle norske tapeter. Det spesielle er at hun fikk se en av sine egne tapeter i Gulhuset på Hjerleid, funnet på Sande prestegård. Det syntes hun var veldig artig. Spor etter Else finner en over hele landet. Hun har ikke fått tilnavnet Sprossa uten grunn.

– Jeg har alltid vært engasjert i bygningsvern, spesielt gamle vinduer og sett det som min livsoppgave å verne om disse, derfor fikk jeg tilnavnet Sprossa. Jeg likte det, og i stedet for å ergre meg, tok jeg Sprossa som firmanavn, forklarer hun.

Forfatter

Else har gitt ut flere bøker både om baking, bakerovn og bygningsvern.

– I bøkene mine står det om restaurering, rehabilitering og reparering av gamle hus og bygningsdeler. Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe nytt. Reparasjon av vinduer, kledning- og gulvbord er vakre originaldeler som hører til huset. Reparasjon er lønnsomt, særlig om det sees i et lengre perspektiv, sier hun.Hun har skrevet tre bøker som tar for seg å sette istand gamle hus, med tips og råd for å lykkes med oppussingsprosjekter. Hun forteller at vedfyrte bakerovner alltid har vært hennes hjertebarn, og har laget to bøker fra bakerovnens verden med oppskrifter. I 1995 ga hun ut boka Mat og hus, en kulturhistorisk bakebok der hun forteller om familiene som har bodd i Villa Snøringsmoen i Lillesand fra 1800-tallet og frem til i dag, og deres mattradisjoner. Boken er bygd opp rundt husfruene der Else var den sjette i rekken. Menyene var tilpasset de enkelte årstider og komponert av nordisk mester i kokekunst, Trond Moi.

Vigga-brød

Fredag kveld var Viggas journalist så heldig å få være med Sprossa på baking av brød i kubbehuset, på den betingelsen at bladfyken skulle sette deigen. Ikke mindre enn fem kilo mel skulle i deigen og hele tre spiseskjeer salt. Det hørtes mer ut som trolldeig for læresvennen, men resultatet ble til å spise opp.

Energibunten fra Lillesand kom rett fra husmannsplassen sin i Ringsaker klokka sju om kvelden. Og klokka passerte elleve før hun tok seg tid til et måltid. Og her snakker vi om en dame som nesten er 80 år gammel. Først måtte ovnen fyres opp så den holdt rundt 250 grader, noe som tar rundt to timer. Alle glør og aske skulle feies ut før baksten som hadde hevet seg en halvtime skulle inn i ovnen. Det ble ti velsmakende brød.

Dagen etter var hun i full sving med å sette ny deig og lage pizza til alle som kom innom standen hennes på Hjerleid.

En kan nesten kjenne lukten ... Foto: Anne Marie Aa