Bård Ove Øyen er plasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole, avdeling Dombås. Lørdag skrev han et offentlig innlegg på sin Facebook-side om forslaget, som Vigga med Øyens tillatelse trykker i sin helhet:

I dag våknet jeg, sto opp og skulle nyte det fine været og være ute med ungene og kose meg. Så las jeg avisa, sjøl om jeg har vært forberedt så kokte det inni meg. Likevel spiste jeg frokost, fikk roet meg ned før jeg begynte å skrive. Jeg har vært med på denne karusellen i snart 6 år og vært lærer i 18, så en del tanker har jeg.

Legge på is?

«På,an igjen» sier Jan Eggum. Slik er det også vi føler det som ansatte på Nord-Gudbrandsdal videregående skole. Ved flere møter med fylkesopplæringssjefen har vi fått tilbakemelding om at det nå skal være ro ved NGVGS. Ro til å drive god skole. Følge opp elevene, gi god undervisning, tenke pedagogikk. (Etter 5 år med strukturdebatt som endte i at avdeling Dombås ble opprettet og avdeling Hjerleid ble lagt ned). Vi har gjort som fylkesopplæringssjefen har bedt oss om. Funnet gode løsninger innenfor de økonomiske stramme rammene vi har. Driver interaktiv undervisning, er pilotskole. I praksis driver vi 3 paralleller studiespesialisering for kostnaden av 2. Elevene trives, fraværet er lite og vi får gode resultater.

Likevel frykter vi at det ikke er nok. De økonomiske rammene i fylket blir strammere. Elevtallet i Norddalen synker, noe både politikere, administrasjon og vi har visst lenge. Med siste strukturvedtak trodde jeg at det var aksept for at gruppene kunne være mindre, da med hensyn til elevene og distriktet i norddalen. Den gang ei. Vi har vi gjort grep, gjør vi flere mister vi kvaliteten, og tilbudet til elevene blir ikke likeverdig. Modellen vi har startet på nå må få fortsette.

Hvis til slutt fylkestinget gjør de drastiske vedtak komiteen for opplæring foreslår, vil det bli dramatisk. Mest dramatisk er det å miste de 2 vg1-klassene. 1ss på Otta og vg1 studiespesialisering på avdeling Dombås. Da snakker vi med en gang skolestruktur. Startes ikke vg1 studiespesialisering opp fra høsten 2018, er det samme som å legge ned avd. Dombås. Legge på is? ”Hallo”!

Hvorfor vil de legge ned disse klassene? Jo, det er for få søkere. Ved prøveinntak i april ville vg1 avd Dombås tilbudt plass til 13 elever. Ved færre søkere enn 20 på studiespesialiserende, og færre enn 10 på yrkesfag, blir det dialog med fylkesopplæringssjefen om hvorvidt tilbudet skal settes i gang. Administrasjonen vil videreføre, men ikke de politikerne som for knappe 3 år siden, i posisjon i fylkestinget, sa ja og aksepterte at de ville leie lokaler i 20 år. Ha en desentralisert moderne skole, bygget og tilrettelagt av Dovre kommune med alle fasiliteter i tråd med det grønne skifte. En kommune som faktisk er en pådriver for å utvikle skolen for det beste for elevene. Jeg må si jeg sliter med å undervise i politikk og menneskerettigheter og objektivt skal forklare begrepene politikerforakt og stupende valgdeltakelse.

Spørsmålet blir da om hvorfor det er så få søkere. Det fins flere grunner til det, og det er skummelt å spekulere i årsaker. Det vi vet er at det, for eksempel i Lesja og Dovre, er et kull på 40 avgangselever fra 10. trinn. Det er disse avd Dombås rekrutterer fra. Kullene varierer, det vet politikere og administrasjonen. Neste år er det 56. Av de 40 så ville 13 fått tilbudt plass på avd Dombås. Ikke noe prosentvis dramatisk, men litt færre enn snittet før. De andre elvene har forhåpentligvis søkt seg inn på de studieretningen de ønsker, mange på ulike yrkesfag, noe som er veldig ønsket både av sentrale og regionale myndigheter. Hva med årevis med usikkerhet og hva det gjør med ungdommene som skal søke, elevene som går her og de ansatte som ikke vet hva som vil skje år etter år? Hva tror dere disse 10. klassingene som nå har søkt vil tenke?

Settes ikke 1ss i gang på avd Otta vil valgmulighetene for 16 åringen i norddalen bli enda mindre. Det vil også bli vanskeligere å rekruttere elever til neste års søknader hvis vi da får utlyse det igjen. Og hva med de elevene som ikke får sine 1. prioriteringer innvilget. Hva med frafall og feilvalg av studieretning?

Driver vi god skole? Subjektivt vil jeg si ja. Statistikk på karakterer, fravær og elevundersøkelser bekrefter det. Det gjelder alle avdelinger. Når det gjelder økonomi og samlokalisering med Dovre ungdomsskole vil jeg tro driftsutgifter er så effektive som det kan gå an. Vi har felles kantine, bibliotekar og helt nye miljøsertifiserte bygg. Vi har også gode erfaringer med et større miljø både for elever og personalet.

Hva kan vi gjøre? Vi på Dombås kunne tenkt oss å få tilby breddeidrett for alle elevene. Ikke bare vg2 og vg3. Og her kommer det ulogiske av det ulogiske. Alle skoler som har studiespesialisering og idrettsfag på sin skole får lov til å tilby programfaget breddeidrett/toppidrett/friluftsliv til sine studiespesialiserende elever, både for vg1,2, og 3 (fylkestingsvedtak). NGVGS er en skole, med avdeling Otta, Lom og Dombås. Skolen tilbyr idrettsfag og studiespesialiserende, men avd Lom og Dombås får ikke lov å tilby programfag for våre vg1 elever, bare vg2 og vg3. Dette er urettferdig og gjør oss mindre attraktive for elevene. Ikke koster det mer penger heller siden tilbudet allerede eksisterer for vg2 og vg3. Med et av disse fagene i bunn kunne vi i større grad ivareta lokale talenter for å følge dem opp og tilrettelegge skolehverdagen, slik at de kunne brukt de lokale fasilitetene som idretten på Dombås har lagt til rette for, og som for en stor del er finansiert med fylkeskommunale midler. Da ville vi kanskje tatt vare på snowboarderne, freeskierne og skiskytterne uten at de flyttet ut av regionen for å gå på skole. Avdeling Lom og Dombås har heller ikke mulighet til å effektivisere gruppene ved å slå sammen grupper i vg1 studiespesialisering og havner derfor i større fare for og ikke bli igangsatt ved lavere søkertall. Derfor er like muligheter enda viktigere.

Vi kunne tenkt oss å senke skuldrene og fortsette å tilby elevene god undervisning. Fortsette å følge dem opp faglig og sosialt. La dem benytte seg av de flotte fasilitetene, og det oppdaterte utstyret fylket har investert i. Avdeling Otta er renovert, Lom har flotte relativt nye lokaler og på Dombås er bygget bare et og et halvt år gammelt. Skolen er bygd av Dovre kommune, innredet av bygg og eiendom i OFK i samarbeid med Dovre kommune, leid av Oppland fylkeskommune med en leieavtale det vil koste å komme seg ut av.

Vi ønsker oss arbeidsro. La strukturen bestå slik at vi får utviklet dette til det beste for ungdommer i norddalen. Det er lite å spare, men betyr så uendelig mye for elevene, de ansatte i hele organisasjonen og distriktet vårt. At avdeling Dombås må bestå har vi støtte på fra alle plasstillitsvalgte på Nord-Gudbrandsdal videregående skole. Skolen er ikke tjent med at avdeling Dombås blir lagt ned, skriver Øyen til slutt.