Før jul i 2015 var det politikerne på fylkestinget som fikk kjempet gjennom vedtaket som førte til at det er en videregående skole på Dombås. Den gangen ville ikke fylkesopplæringssjefen opprettholde tilbudet. Nå har dette snudd, det er politikerne som ønsker å legge tilbudet på Dombås på is. De ønsker også å legge på is både vg1 og vg2 i service og samferdsel på Otta.

Det skolen ønsker seg er ro.

– Vi ønsker to til å drive god skole, følge opp elevene og gi god undervisning, sier Bård Ove Øyen, lærer og plasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved avdelingen på Dombås.

Han mener de har gjort det som fylkesopplæringssjefen har bedt dem om, og funnet gode løsninger innenfor rammene de har.

– Vi er en pilotskole for interaktiv undervisning. I praksis driver vi tre paralleller for kostnaden av to.

Det samme som nedlegging

Øyen sier elevene trives, fraværet er lavt, og resultatene er gode. Han mener flere kutt vil gjøre at kvaliteten blir dårligere og at elevene ikke vil oppleve et likeverdig tilbud.

– Startes ikke vg1 studiespesialisering opp fra høsten er det det samme som å legge ned avdelingen på Dombås. Usikkerhet vil føre til få søkere også i framtida, sier Øyen.

Han mener årevis med usikkerhet påvirker elever og lærere - og ikke minst elever som er mulige søkere.

– Det er lite å spare, men tilbudet betyr så uendelig mye, sier Øyen.

Vanskelig å skjønne

Han reagerer på at de samme politikerne som for knappe tre år siden sa ja til å etablere en skole på Dombas, nå sier nei.

– Jeg må si jeg sliter med å undervise i politikk og menneskerettigheter, og objektivt skal forklare begrepene politikerforakt og stupende valgdeltakelse.

Han sier avdelingen på Dombås kan tenke seg å tilby breddeidrett for alle elevene, ikke bare vg2 og vg3, noe de ikke får lov til.

– Dette vil kunne gjøre oss mer attraktive, og det vil heller ikke koste mer siden tilbudet eksisterer for de to andre klassene, sier han.

Øyen mener dette vil gjøre at man kan kunne ivareta lokale talenter innen idrett, uten at de trenger å flytte fra bygda.

– Hvis det er penger som skal spares, er det lite å spare på å legge denne klassa på is, mener han.

Mest fellesfag

Det er 11 søkere som har Dombås som sitt førstevalg. Øyen vil ikke si det er uforsvarlig å sette i gang en klasse med så få elever.

– Det første året er det stort sett fellesfag. De to siste årene med programfag er vg2 og vg3 sammen, og det vil gi en god gruppestørrelse, mener han.

Han viser også til at elevene er relativt godt fornøyd med interaktiv undervisning, og at flinke lærere sørger for god kvalitet.

Øyen sier at de skal rette seg etter vedtaket som blir gjort i fylkesutvalget, men at de fram til da skal fortsette å kjempe for at det starter en vg1-klassse også høsten 2018. I dagens 1.klasse er det 26 elever, i 2.klasse 19. Årets avgangsklasse er 26 elever.

Håper på endring

Rektor ved Nord-Gudbrandsdal vidaregåane skule Kristin Undseth, er urolig etter signalene som kom i media etter komitemøtet fredag. Dette gjelder både vg1 service og samferdsel på Otta, og vg1 studespesialisering på Dombås.

– Jeg håper likevel at fylkesutvalget kommer til en annen konklusjon. Dette handler om et likeverdig skoletilbud for ungdommer i Nord-Gudbrandsdalen, som for ungdom ellers i Oppland, sier Undseth.

Tekst og foto alle saker: