Turistvertinnen på Hageseter har sett utviklingen lenge. For å lykkes i næringslivet er en helt avhengig av å ha en nettilgang som kan møte dagens krav.

– Vi har altså opplevd at campingturister snur på tunet, fordi de ikke kan streame TV her, forteller hun.

Forventer tilgang

Hageseter har tilgang via radiolink og parabol, noe som ikke gir god nok kapasitet på nettet, til tross for tre abonnementer. To til campingplassen og ett privat.

– Vi ligger jo sentralt til langs E6, og beliggenheten gjør at turistene forventer at vi har god tilgang, forklarer Ruste.

Den dårlige kapasiteten på nettet passer også dårlig sammen med nettbasert bookingsystem og betalingsløsninger.

– Vi har en reserveløsning som kan holde kassa oppe, dersom det andre nettet er nede, men bookingsystemet er for stort og tungt for dette. Vi har fått tilbud fra Telenor om fiber, men det vil koste oss fem millioner kroner, sier hun oppgitt.

Bør styres politisk

Som kommunestyrerepresentant har hun flere ganger etterlyst et større fokus på nettproblematikken.

– Det blir kun satset på fiber i de sentrale områdene, altså der det allerede finnes noenlunde god nettilgang. Vil man ha næringslivet kun samlet i noen få sentrum, undrer hun.

Slik det er i dag, er det dermed markedet som styrer. Ruste mener utbyggingen burde vært politisk styrt.

– Kommunen må på offensiven mot nettutbyggerne, undersøke ulike muligheter, dimensjonere seg opp og ligge i forkant av utviklingen, presiserer hun, og forteller at Eidsiva har planer om å legge fiber langs jernbanen over Dovrefjell.

– Her burde kommunen gått inn og kjøpt kapasitet, slår hun fast.

Fokus fremover

Ruste tror det er viktig å holde fokus på dette fremover, for å sikre både eksisterende bedrifter og nyetableringer.

– Alt som kjøpes inn av utstyr i dag, det være seg laptoper, melkeroboter, hjelpemidler innen eldreomsorgen og annet, blir stadig mer avansert, og setter større og større krav til kapasitet, hastighet og sikkerhet, sier hun.