Hva gjør politipatruljen dersom det er de som kommer først fram til et sted der det er ambulansen det er størst behov for?

Slike scenarioer øvde nødetatene i Lesja og Dovre på onsdag denne uka. Dette for å kunne gjøre hverandre sterkere, og kunne øke samarbeidet mellom de forskjellige etatene. På beredskapsenteret på Dombås var det fem forskjellige poster der det ble øvd på blant annet brannslukking, førstehjelp ved nedkjøling, hjerte-lunge redning og takling av utagerende adferd. Skred, el-biler og arbeid i og ved sporet var også et tema.

Bedre samarbeid

Det har blitt en tradisjon med årlige fagdager, noe de ansatte finner stor nytte ved.

– Det gir bedre samarbeid mellom de forskjellige, og jeg vil si at dette gjør oss bedre, sier Elin Kroken, som jobber ved ambulansetjenesten.

Det hender stadig vekk at de må trå til for å hjelp hverandre. Det kan skje ved bilulykker, eller at brannmannskapene kalles ut som en førsteinnsats på et helseoppdrag.

– Vi blir bedre kjent med hverandre, og har større forståelse for hverandres oppgaver, mener Ove Endrestad, som også arbeider ved ambulansetjenesten.

Forskjellig hvert år

Nødetatene har seg i mellom blitt enige om hva det er mest nyttig å øve på. Rundt 40 personer var til stede på fagdagen. Knut Arne Berget i Lesja Dovre brannvesen sier at det de lærer er noe de tar med seg videre til arbeid innad i sin etat. Han sier det er til stor hjelp at de vet at andre nødetater har noe kjennskap til andres oppgaver, og at det da blir lettere å be om en hjelpende hånd når de er ute på oppdrag.

– Det er en stor fordel at vi øver sammen, og ikke minst at vi kjenner ansiktene til hverandre, sier Berget.

Tidligere øvelser har kommet godt med, blant annet når det kommer til farlig gods.

– De andre har blitt bedre til å gi riktig melding inn til oss, sier han.

Stor nytteverdi

John Magne Skaalgaard ved Lesja og Dovre lensmannskontor er en av dem som har satt sammen fagdagen.

– Slik som å øve på hjerte-lungeredning kan virke banalt, men det er noe som man bør øve jevnlig på, sier han.

Utagerende adferd, spesielt rettet mot psykriatri og rus var også en del av dagen.

– Det er er viktig for andre etater å øve på slik at de vet hva man kan gjøre og ikke gjøre, og gi riktig melding tilbake til oss, sier Skaalgaard.

Dersom håret har fryst til en stor isklump ved nedkjøling er det lureste man gjør å klippe det av, kunne Bjørn Midtskog fortelle til sjokkere ansikter.
Man kan ikke trene for mye på hjerte-lungeredning. Arnfinn Grambo fra Sykehuset Innlandet har regien.