Det vil skje under møtet i fylkestinget, fra den 12. til den 14. juni. Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune, sier det ta vil være to partier som har flertall for å starte opp blant annet tilbudet på Dombås. Både Ap og Sp har gjort vedtak om dette i sine fylkesstyrer.

– Det har vært enkeltmedlemmer i Ap som har gått i mot fylkesopplæringssjefen og sitt eget parti, til og med før saken er behandlet i yrkesopplæringsnemnda, sier Fasteraune om saken som ble behandlet i fylkesutvalget den 8. mai.

Fasteraune sier fylkestinget i Oppland nå har mulighet til å gjøre noe med saken på nytt. Yrkesopplæringsnemnda vedtok i møte 9. mai at VG3 Dataelektronikerfaget ved Vinstra videregående skole burde settes i gang med 6 mot 2 stemmer, hvor samtlige representanter fra organisasjonene stemte for, og de to politiske representantene stemte imot. Til tross for at det er «bare» 8 elever som har søkt seg inn på linja, mener yrkesopplæringsnemnda at det er av avgjørende betydning for næringslivet at dette tilbudet settes i gang. Konsekvensene ved at denne linja ikke igangsettes for skoleåret 2018/19 er at næringslivet ikke får tilgang til de lærlingene de har behov for og muligheter til å ta imot.

Ikke klar over

– Fylkesrådmannen innstilte på at vg1 studiespesialisering på Dombås skulle starte opp med 11 elever, noe som er i tråd med igangsetting av tilsvarende linje ved avdeling Otta for skoleåret 2016/2017. Imidlertid viste flertallet i fylkesutvalget å ha et annet syn, og valgte å ikke igangsette denne klassen. Dette til tross for at hverken ledelsen ved Nord- Gudbrandsdal videregående skole eller elever var klar over dette. I ettertid ser vi reaksjonene fra et samlet miljø i Norddalen, gjennom skriftlige henvendelser til oss politikere, medieoppslag, vedtak i kommunestyre i Dovre- og Lesja kommuner og mange leserinnlegg, skriver leder i fylkesstyret, Kjersti Bjørnstad.

Forskjellsbehandling

I desember 2015 slo flertallet i fylkestinget fast at det skal være 3-årig studiespesialisering på Nord-Gudbrandsdal videregående skole, ved avdelingene Dombås, Lom og Otta. Fordelinga mellom skolestedene skulle være 30-30-30 på hvert trinn.

– Med vedtaket fattet i fylkesutvalget 8. mai 2018 opplever Senterpartiet at det ikke lenger er snakk om bare antall klasser eller igangsetting.  Dette er forskjellsbehandling av skolesteder som kommer klart til uttrykk når man ser på antall elever på studiespesialisering på avdeling Otta og Dombås. For skoleåret 2016/2017 valgte man altså å igangsette tilsvarende linje på avdeling Otta med bare 12 elever, noe Senterpartiet støtter utfra de vedtak fylkestinget har gjort. Ved å ikke sette i gang VG1 skoleåret 2018/2019 på Dombås, blir det et hull i undervisningsrekka. Det er også et grunnlag for tre klasser innenfor VG1 Studiespesialisering i sum for Nord-Gudbrandsdal videregående skole utfra søkertall, skriver Bjørnstad.

Smart skole

Senterpartiet mener Nord-Gudbrandsdal videregående skole og avdelingen på Dombås har levert på det å finne nye, smarte og hensiktsmessige måter å drive undervisning på som er med på å utvikle opplandsskolen.

– Ved å bruke digitale løsninger utnytter de lærerkompetansen på tvers av skolestedene og knytter mindre undervisningsgrupper sammen der det er formålstjenlig. Dette er et foregangsarbeid som resten av opplandsskolen kan dra nytte av, og som vil være avgjørende kunnskap og erfaring som må bringes inn i samarbeidet med Hedmark. På bakgrunn av de innspill og reaksjoner vi har fått fra ledelsen ved skolen, fra elever, politiske organer og enkeltpersoner ønsker Senterpartiet å behandle saken om igangsetting av tilbudet om VG1 studiespesialisering på Dombås på nytt, skriver fylkeslederen.

Fylkesutvalget vedtok tidligere i måneden å ikke sette i gang vg1 på Dombås til høsten.