Mindre utbytte fra Eidefoss i samme periode som Lesja kommune skal gjøre sin største investering noensinne gjør at kommunen må kutte til sammen14,6 millioner kroner de neste tre årene. Administrasjonen foreslo å innføre eiendomsskatt, politikerne svarte med å be administrasjonen finne dette gjennom kutt. Formannskapet så både på kutt, men også på muligheter til inntektsøkning.  Kommunestyret skal behandle saken på sitt møte neste tirsdag.

Mer fra Eidefoss

Flere punkter var allerede avklart før utvalgets andre møte. Det skal kuttes 80 prosent stilling i rådmannens stab, 30 prosent av en stilling innen kulturminnevern og en 20 prosent stilling som helsesekretær. Samtalene med Vågå kommune om å øke bomavgiften på Slådalsvegen er i gang. I 2019 og 2020 skal kravet til kommunens driftsresultat justeres ned til 2 prosent.

– Vi trenger tiltak på rundt tre millioner kroner til. Vi bør få en varig løsning. Da kan vi heve blikket og ikke bare tenke kostnadskutt. Det gjør noe med en organisasjon som jobber på den måten, sa økonomisjef og fungerende rådmann, Øyvind Engen, til formannskapet.

Ordfører Mariann Skotte har vært i samtale med Hans Kolden, direktør i Eidefoss, og fått bekreftet at det er realistisk at utbyttet kan bli to millioner kroner - ikke 900 000 kroner som først antatt. Etter forslag fra Skotte vil formannskapet bruke noe av midlene på disponible fond til drift.

Vurdere stillinger

Det har tidligere blitt sagt at et skal gjøres en vurdering av alle faste stillinger før de lyses ut. Ronald Kikut (Sp)stilte spørsmål ved hvordan disse prosessene skjer.

– Dette er noe som mange spør meg om, som jeg ikke har svar på, sa Kikut.

Engen svarte at dette skjer etter en bemanningsplan som politikerne behandler, men mener det må være opp til hver sektor å vurdere behovet.

– Vi må også skille mellom de økonomiske konsekvensene av de stillingene som blir lyst ut, oppfordret Kristin Nyhagen (H).

Det er varslet at det skal komme en gjennomgang av administrasjonen på sektornivå til høsten.

Mye på kultur

Kultursektoren ble diskutert. Kristin Nyhagen poengterte at Lesja bruker dobbelt så mye på kultur per innbygger enn andre kommuner i regionen.

– En full stilling som kulturkonsulent i en liten kommune som vår er råflott. Det er mye verre å kutte i stillinger som jordmor og psykiatrisk sykepleier enn kulturkonsulent. Hva er det vi har i vår kommune som er mye bedre, spurte Nyhagen.

Formannskapet ble enig om å kutte engangssummen som er foreslått til oppdatering av bygdebok for Lesja. De ble også vedtatt å kutte 50 000 kroner i støtte innen idrett, og 50 000 kroner i støtteordningen til allment kulturarbeid.

– Det må være bedre å beholde en kulturkonsulent i 100 prosent stilling enn gi penger til lag og foreninger som allerede har mye på bok, sa Nyhagen.

Vil legge på is

Stian Lotten (Ap) kom med forslag om å legge vennskapskommunesamarbeidet med Marijampole i Litauen på is i denne perioden, og heller holde kontakt på andre måter enn å reise dit. Dette ligger inne med 30 000 i budsjettet. I tillegg kommer lønnsutgifter til dem som reiser dit.

– Den posten er så liten. Da må vi også vurdere alt annet på samme nivå. Jeg har akkurat vært der og sett hvor verdifullt samarbeidet er mellom flere land, og i sommer kommer det tre stykker hit. Jeg vil sterkt fraråde dette, sa Skotte.

Engen fortalte at menighetsrådene har blitt utfordret til å se på egen drift.

Utreder sammenslåing

Sammenslåing av ungdomsskolene i Lesja har tidligere vært nevnt, og er ett av forslagene til kutt. Forslaget må utredes før politikerne kan ta stilling til det.

– Når to klasser blir slått sammen trengs det bare en lærer. Her er det reelle muligheter til innsparing, sa Engen.

Politikerne var enige om at den ekstra ressursen til tilpasset opplærings som Lesja har hatt i mange år må fortsette.

– Det vil vi kunne få tilbake på andre budsjett gjennom PPT og spesialundervisning, sa Kikut.

Formannskapet ble enige om å kutte en 50 prosent ressurs som i lengre tid har vært ledig på oppvekstkontoret.

Dyrere omsorgsboliger

Innen helse og omsorg ønsker formannskapet å følge forslaget som har kommet om felles vaktordning mellom Lesja sjukeheim og hjemmebasert omsorg, som vil føre til innsparing. Husleien på omsorgsboliger justeres opp, noe som på sikt vil gi inntjening.

– Det er lav husleie i dag. Når den justeres opp vil de fleste kvalifisere til bostøtte, så det får ikke store konsekvenser for den enkelte bruker, sa Engen.

På Lesjaskog står det tre trygdeboliger som er lite brukt. Det ble snakket om å kunne omdefinere dem til kommunale boliger, slik at de ikke bare kan leies ut til eldre. Leiligheten som ble bygd på det gamle legekontoret er foreslått både ombygd til omsorgsbolig og til bruk for dagsenteret på Lesjaskog.

– Det er visse krav til omsorgsleiligheter. Det er folk som takker nei til tilbud på Lesjatun fordi de heller vil være på Eldres. Da mener jeg at behovet for omsorgsboliger ikke er stort nok, sa Engen.

– Mange trenger ikke spesialtilpassede leiligheter, men har et behov for å ha folk rundt seg, sa Lotten.

Siden det ikke ser ut om det kommer flyktninger til Lesja de neste årene, vil formannskapet redusere stillingen som flyktningkoordinator med 40 prosent.

Dyr snø

Gebyrene på byggesak blir justert opp, og vil gi en årlig inntjening på rundt 300 000 kroner. Det vil også bli sett på hvilke veger som kan nedklassifiseres til privat veg. Her er hyttefeltveger på Bjorli, Bøvegen, Auravegen og stasjonsvegen på Lesjaskog nevnt. Det skal også bli sett på utleie og salg av kommunale bygg, som det tidligere Nav-bygget og Langbakken. Men inntil videre skal barneverntjenesten inn i Nav-bygget, og kommunen har en interessent som vil leie bygget på Langbakken.

– Hva med tidligsnølegging på Bjorli? Hvor mye tjener vi på det, det er ingen lovpålagt oppgave, spurte Gry Sletta (Ap)

– Vi må ikke røre den, svarte ordføreren.

Rundt 300 000 kroner i næringsmidler blir brukt årlig for å legge tidligsnø i anlegget i Bølia.

– Det må gjøres noe mer rundt det. Det hjelper ikke om løypa bare ligger der, vi må se på ressursbruken. Kanskje vi kan finne på noe annet, sa Engen.

Tomtesalg av de tidligere boligtomtene på Bjorli er lagt inn i planen. Det skal også spare på å utfase fasttelefoner, ha større krav til digitalisering og mindre fargekopiering.