Ti år etter at foreldrene, Åse og Sigurd, åpnet ysteriet i tilknytning til garden, kunne Anna åpne dørene til Avdemsbue i 2015.

Den tidligere landhandelen noen få kilometer vest for Lesja sentrum, ble fylt med både egne og andres produkter, og Anna har stadig utvidet sortimentet.

– Det ble en mye større butikk enn først forventet, forteller hun.

For butikken ble intet mindre enn en suksess, og er omfavnet av både lokalbefolkning, hyttefolket og veifarende. Flere priser har drysset over den særegne bedriften.

Norges beste ostedisk

Sigurd forteller at selv om ysteriet og Avdemsbue er nært knyttet sammen, har Anna hatt frie tøyler til å utvikle butikken slik hun selv vil. I de gamle butikkhyllene finnes både krydder, syltetøy, saft, øl, sukkertøy, bakverk, kjøttvarer, keramikk og mer til. I kjøledisken finnes både egenproduserte og andres oster. Målsetningen er å ha Norges beste ostedisk, med kun norske oster.

– Vi har så mye gode oster her i landet, at vi ikke trenger å importere, slår Sigurd fast.

I dag har Avdemsbue enkel servering med blant annet kaffe, is og vafler, og det er kanskje særlig her Anna ser et uutnyttet potensial. Planene om en utvidelse har blitt etterspurt av bygdefolket.

– Folk er så positive og har en slik entusiasme på våre vegne, så det ville vært vanskelig å ikke gå videre. Vi er veldig takk- nemlige over å ha bygdefolket i ryggen, sier Anna.

Ny "ost" fra Avdem

Dermed blir det utbygging, både av lokaler og parkeringsmuligheter. Tilbygget skal blant annet romme et fullstandard kjøkken, samt plass til å ta imot minst 50 personer. Arbeidet skal utføres av lokale firma, og selv arkitekten, Bjørn Horten i Ram arkitektur, som opprinnelig er fra Lom, bodde i barneårene med familien sin på Øver Siem, et steinkast unna Avdemsbue. Tegningene ligger klare, og familien Avdem er spente på hvordan de vil bli mottatt. Overraskende og spektakulært, men likevel logisk nok er nybygget inspirert av formen på en ost, og vil komme til å stå som en spennende kontrast til den gamle bygningen.

– Å forsøke å bygge nytt og få det til å likne det gamle er sjelden heldig, så vi tenker dette er en god løsning, sier Sigurd.

Møteplass

Utvendig får nybygget en skigardsliknende kledning, med skråstilte furubord fra Lesja. Detaljene for interiøret er ikke fast bestemte ennå, men veggene skal kles med osp. Utover dette er målet å skape en trivelig atmosfære med ildsted midt i rommet, panoramautsikt mot elva og veranda.

– Jeg ønsker at både unge og gamle skal føle seg velkomne. Kunderelasjon er viktig, og vi vil at kundene skal føle at de får noe ekstra hos oss. Og så er det viktig for meg at det er en møteplass for både lokalbefolkningen og hyttefolket. At det ikke blir en reinspikka turistplass, sier Anna.

Klart neste sommer

Familien har stor tro på prosjektet. Det bør man selvsagt ha, når man investerer 12 millioner og bokstavelig talt pantsetter gård og grunn.

– Når man først gjør noe, er det viktig å gjøre ting skikkelig. Vi gjør det på samme måte som da vi bygget ysteriet; dimensjonerer for fremtiden, utdyper Sigurd.

Med dette tar de Avdem gardsysteri til neste nivå. Familien trives godt med å jobbe i lag.

– For det første blir bedriften mer robust med flere personer involvert. Og så er det artig for den eldre garde at de yngre tar det videre, sier Åse.

Familiebedriften omfatter også Avdem Gardsgrønt, som danske Sofia etablerte på gården i fjor. Sofia er samboer med Annas bror, Hans. Her produseres grønnsaker uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler, og det til rette for å kunne tilby nye produkter, videreforedlet og spiseklare.

Til høsten begynner byggearbeidet, og familien satser på at de nye lokalene står klare til neste sommer.