Kristina Nyløkken fra Dombås observerte bjørnen ved Liakulen ved 13-tiden tirsdag.

Hun satt i bilen nedenfor parkeringen ved skitrekket og snakket i telefonen, da hun fikk øye på et stort dyr på Liakulen. Hun var usikker på hva det var, men trodde det måtte være bjørn. Arne Stigen observerte to elger som sprang foran seg da han og barnebarnet gikk opp Liavegen. Hunden ville ikke gå lenger, og Arne skjønte det måtte være noe. Bjørnen må ha jaget de to elgene. Senere tirsdag undersøkte Vemund Stigen området, og fant spor etter bjørnen. Han opplever at mange turgåere er redde for å møte bjørnen.

– Bjørnen er ikke noe å være redd for. Ikke er den skadet, og den er sky for folk, sier Stigen.

Mest trolig én bjørn

Etter Ann Furuhovdes møte med bjørnen på E6 i helga, og med påkjøringen av toget forrige uke, er den observert flere ganger på et relativt lite område. Rovviltkontakt for Statens Naturoppsyn i Oppland, Esben Bøe, kan ikke bekrefte om det dreier seg om samme bjørn, men sier det er sannsylig, siden det har vært få besøk av bjørn de siste årene.

Avslår fellingssøknad

Mandag ble det søkt om fellingstillatelse på bjørnen fra Jora beitelag og Hardbakken beitelag, men denne er foreløpig avslått av fylkesmannen. Ellen S. Syse i Jora Beitelag forklarer at de har fått muntlig varsel om at den er avslått, men at det ventes med å realitetsbehandle den til beitelagene har utført det ekstraordinære tilsynet.

Det er innvilget midler til kortvarig intensivt tilsyn med kadaverhund, som beitelagene utfører denne uken. De to beitelagene har en samlet besetning på 3000 søyer og lam og 150 kyr, som går i fjellområdene øst- og vest for E6.

Oppland fylke er ikke en vedtatt region for bjørn i forvaltningen av rovdyr.

– Vi mener det burde vært løst ut fellingstillatelse når det er observert bjørn her, men fylkesmannen holder fast ved at det ikke er funnet skade på beitedyr, forklarer konsulent i landbruksavdelingen i Lesja kommune, Martin Vorkinn.

Bjørnesporet ved Liakulen var større enn hånden til Vemund Stigen. Foto: Vemund Stigen