På Uppistugu-Hågå Seter ved Sletthella på Dalsida var det seterdrift med melking frem til 2013, og de har i "alle år" hatt utsalg av diverse seter-lagde produkter som for eksempel gubb og tjuke. I tillegg har de bydd turister og forbipasserende på vafler, kaffe og saft, og den tradisjonen ønsker de å opprettholde selv om det nå er slutt på den tradisjonelle seterdriften. Bestemor Anne Marie har driftet setra siden midt på åttitallet, men er nå frivillig degradert til kjøkkenjente. I sommer er det Else Hågå (14) og Ada Kaarbø (14) som er vertinner på Uppistugu-Hågå seter. Jentene har selv tatt initiativet til et tre ukers opphold på fjellet som årets sommerjobb, noe Anne Marie er svært glad for. - Det er moro at den yngre generasjonen viser interesse for dette, og vil være på fjellet, sier hun.

Tre uker til fjells

Jentene dro til fjells sist fredag, og skal være der til 9. august. De har meget fleksible åpningstider, og på menyen står rømmevafler, kaffe, og hjemmelaget saft. Under landskytterstevnet skal de i tillegg servere rømmegrøt og spekemat. - For ti år siden var det innom jevnt hundre personer per dag, minnes Anne Marie, som forteller at de er forberedt på lignende besøk i år, så den uka vil de være flere til å betjene setra.

Ekte seter-lagetDenne første helga har ikke værgudene akkurat spillt på lag, men Else og Ada lar seg ikke stoppe av litt regn. Når Vigga besøker dem har de gått i gang med tunnkakubakst. - Det pleier ikke være så mye folk når det regner, så da måtte vi finne på noe annet, forteller jentene, og byr journalisten på nystekt tunnkaku. - Ja, hvis du ikke heller vil ha vaffel? Vi har røre? Jeg takker ja til tunnkaku, sterk og god kokkaffe og hjemmelaget kreklingsaft, som i følge bestemor kan ha en viss helsebringende virkning. - Jeg hørte om en dame som påsto den hadde kurert kreften hennes, men ikke vet jeg, ler hun. Søt og god er den hvertfall, så om den i tillegg er sunn er det ren bonus.

Aktiviteter for (voksne og) barn

I tillegg til vaffelsalg og bakst, har Else og Ada lagt opp til litt utendørsaktiviteter. De har laget en fin natursti, med informasjontavler om livet på Dalsida, blant annet seterdrift, jakt, vannkraft og flora. De har med seg hestene sine, og tilbyr barneridning, og i tillegg er det åtte kopplam og to kyr med kalver på setra, noe som ofte er populært blant de yngre gjestene. Og når ungene vil ut og ri er bakstforklene byttet ut med høye gummistøvler før vi får sukk for oss. De unge seterjentene er blide, trivelige og serviceinnstilte, og de håper på godt besøk i sommer.