Hva er viktig for ungdommen, nå i disse valgtider? Vigga tok en prat med elevrådet ved Dovre ungdomsskole for å få svar. De har, kanskje ikke overraskende, to hjertesaker; skole og fritidsaktiviteter. Men de har også noen tanker om hva slags utvikling som vil være positivt for fremtiden.

Et helthetlig skoleløp

Ungdomsskoleelevene på Dombås er samstemmig helt klare på en ting; de ønsker et treårig videregående tilbud i kommunen. De mener det bør legges til rette slik at de som ønsker å bo hjemme til de er nitten har mulighet til det. - Det vil bidra til å holde folketallet oppe, er det en som påpeker. - Ja, og siden det bygges her vil det også være positivt for ungdomsskolen, sier en annen.For en trygg og god skole der både bygget og lærerne holder høy standard er viktig, mener ungdommen.

Og barneskolen på Dovre bør ikke legges ned, det har de også flere argumenter for. - Det er en fin skole, og vi hadde det bra da vi gikk der. Å være sammenslått med andre klasser i noen fag føltes ikke som noe problem. - Det er veldig langt med buss fra Dovreskogen til Dombås, det synes jeg til og med nå, når jeg går på ungdomsskolen. Tenk hvor slitsomt det ville være for en førsteklassing, innvender en. - Dessuten er det ikke akkurat så god plass på barneskolen på Dombås heller, så da måtte de i såfall bygge der, og det blir vel også dyrt, sier en tidligere elev derfra.

Ønsker mulighet for hjemmekamper i håndball

Også de yngre innbyggerne i kommunen vet å sette pris på de flotte omgivelsene. Nærhet til naturen er noe mange drar frem som positivt ved Dovre. - Det ligger godt til rette for aktivitet på ski her, både langrenn, skiskyting og slalom, det setter hvert fall jeg pris på, er det en som sier. Det nikkes rundt bordet. Jakt er også noe en del driver med. Det er mye som er bra, men de savner en større hall. Gjerne med kunstgress for fotball, enten inne eller ute, men særlig håndballbane er et savn. - Vi hadde håndballag, men vi måtte spille hjemmekampene våre på Otta og det ble for tungvint og dyrt i lengden, så den aktiviteten ble borte, forteller noen av jentene,som tror mange ville valgt håndball fremfor fotball dersom forholdene lå til rette. Ellers kastes det frem forslag om basketball, svømmeklubb, bedre musikkbinge, ungdomsklubb og en skikkelig sykkelbane. - Det er mange, særlig gutter, som sykler mye på Dombås, men slik det er nå må vi liksom bare henge rundt i sentrum.

Kommunesammenslåing, nei takk

Kommunereform fnyser de av. Elevrådet ved Dovre ungdomsskole vedtar enstemmig at Dovre klarer seg best selv. Hvorfor? Først og fremst fordi de er redd avstandene skal bli lenger, for eksempel til skole, fritidsaktiviteter og ulike helsetilbud. - Det er allerede langt nok mellom ting. Det er få bussavganger, og togene stopper hverken på Dovre eller Dovreskogen. Dessuten er Dovre bra. Alle er enige i at Dovre kommune tross enkelte mangler er et bra sted å vokse opp, og hvorfor endre kommunestrukturen da?

Sats på næringsutvikling

Men vi mangler litt offensiv næringssatsing. Det skulle vært et kjøpesenter på Dombås, mener de, med blant annet flere klesbutikker, en skikkelig bokhandel, temabutikker som biltema og applehouse og noen kule kafèer. Der ville ungdommen trivdes, og sikkert eldre folk også, tror de. - Det vil jo dessuten skape arbeidsplasser, og det er noe Dovre trenger om folk skal velge å bosette seg her .- Og da vil flere velge å handle her, noe som er positivt for kommuneøkonomien, påpeker en. Butikken på Dovreskogen er også savnet, det er synd at grendene dør ut. Og mens vi venter på kjøpesenteret på Dombås, ønsker ungdommen seg "kortere veg" til byene. - Vet du hvor lang tid det tar å reise opp og ned til Molde på fotballkamp, eller? Hurtigtog, motorveg, her må det tenkes offensivt.

Opptatt av flyktningepolitikk

Av mer internasjonale spørsmål er ungdommene opptatt av flyktningeproblematikken. Flere har opplevd å ha asylsøkere i klassen i flere år, før de plutselig blir sendt hjem. Det synes de ikke noe om. - De har liksom bitt norske, og har venner her, også etter ti år eller noe skal de plutselig dra tilbake til et land de ikke husker? Det blir for dumt, mener en. Alle er enige om at om asylsøkere og flyktninger i Dovre blir tatt godt imot og intergrert, og at det er plass for dem i skolene her, på alle måter. Om Dovre bør ta imot flere flytninger er de litt usikre på. - Det er plass til dem i kommunen, men da bør vi vel gjøre noe med det asylmottaket, er det flere som mener.