Folkehøgskole i vinden

I helga gikk den ordinære søknadsfristen for høyere utdanning ut for de som søker gjennom Samordna Opptak. Ved videregående på Dombås har flere avgangselever funnet sin retning.

Klare tanker om framtida videre hos elevene på Dombås. På bildet (fra venstre): Susanne Lia, Hedda Haugen, Caroline Leren, Trond Tynnøl og Bjørner Holager 

Mange søker seg til høyere utdanning, blant annet fra den videregående skolen fra Dombås.  

New Articles

– Det er digg å ha ett år der du kan slappe av, men fortsatt ha noe å gjøre, forteller Bjørner Holager, som til høsten har tenkt å gå folkehøgskole på Lillehammer. Der har han valgt linja for filosofi, litteratur og politikk, noe som han synes er interessant.

Flere av avgangselevene på Dombås har også valgt folkehøgskole som sin studieretning i nærmeste framtid. Hedda Haugen har søkt på linja Kina med Japan ved Møre Folkehøgskole. Der skal hun lære om språk, kultur, historie og politikk i sammenheng med de to landene. I tillegg skal linja på klassetur til Kina i fem uker.

Susanne Lia har valgt Trøndertun som sin folkehøgskole, hvor hun har søkt på førstudium i dans. Det innebærer flere stilarter, og Lia valgte linja ut av interesse for dans.
– Det er gøy, og jeg har lyst til å drive med det i ett år, forteller hun.

Et aktivt friår
Flere og flere velger FHS etter videregående, og ved videregående på Dombås er det intet unntak, kan de tre avgangselevene ved skolen bekrefte. De mener det skyldes usikkerhet på hva man har lyst til å gjøre, og flere velger å utnytte det til å bruke ett ekstra år til å tenke på hva man vil gjøre videre.

I tillegg gir det elevene muligheten til å drive med noe de har interesse for. Hedda Haugen mener det er godt med ett friår uten karakterpress, men man får likevel gjøre noe strukturert.

Variert tilbud
Noen av elevene har også landet på mer formell utdanning. Trond Tynnøl har søkt årsstudium i Nordsamisk som fremmedspråk ved universitetet i Tromsø.
– Jeg satt og bladde gjennom ulike utdanninger, og landet etter hvert på det. Noe som virket interessant, forteller han.

Noen har også tenkt lengre fremover i tid. Caroline Leren har søkt mastergrad i rettsvitenskap ved universitetet i Oslo. Hun ønsker å bli advokat, og ser for seg mange jobbmuligheter, både offentlig og privat.
– Det var noe jeg først begynte å tenke seriøst på i høst, forteller hun.

I tillegg til folkehøgskolen har Bjørner Holager også tenkt å fortsette på BI i Bergen etterpå, hvor han ønsker å lære mer om finans.