Nå har den 150 kilometer lange strekningen fått sin første offisielle guide-bok, med Hans-Jacob Dahl fra pilegrimssenteret på Hjerkinn som redaktør.

Fire kommunerBoken er skrevet i samarbed mellom de fire kommunene som leden tar deg gjennom; Norddal, Rauma, Lesja og Dovre, med støtte fra begge fylkeskommunene.

Boken er en beskrivelse og praktisk guide over ruten, og utgitt i en størrelse som gjør det lett å bære den med seg i lomma , og byr på nyttig informasjon for pilegrimer fra hvert sted.

ValldaldsledenBoken kaller leden for en uoppdaget perle, som «går fra vakker fjord til flotte fjell».

Det har blitt jobbet i åresvis med å gjøre leden klar, som ble nymerket og offisielt åpnet i 2017, bekrefter Dahl.

Leden starter nede ved fjorden, og følger dermed Olav den Helliges fotspor over fjellet gjennom Reinheimen nasjonalpark, og videre til Dovrefjell, hvor den etter hvert henger sammen med Gudbrandsdalsleden.

Den byr dermed på varirert terreng, med variert tilbud langs veien når det kommer til overnatting. Boken gir en ryddig oversikt over de ulike stedene for overnatting avhengig av hvor man befinner seg, og kart over området.

BakgrunnBakgrunnen for Valldalsleden er Olav den Hellige flukt gjennom Norge fra en mektigere konge, vinteren 1028-1029. Da dro han skipene sine i land i Valldal, og gikk videre over fjellet til Lesja og Dovre.

Snorre Sturlasons saga om Olav den Hellige beskriver utviklingen fra en herjende viking, til en mann som bygde landet med lov, og som til slutt ender opp som helgenkonge. Det er nettopp i Valldalen at den tredje og siste etappen i denne fortellingen begynner.

Økt interesseDahl bemerker at det er pågang fra interesserte, både fra folk som ønsker å kjøpe boka, og som vil gå Valldalsleden.