Bøndene er fortvilet over det varme været som har ført til dårlig vekst og at gresset svis bort om man ikke vanner. Flere åer og bekker er også i ferd med å gå tomme, og vannstanden i Lågen er uvanlig lav.

KritiskLederne i Lesja og Dovre Bonde­lag, Ole Bjørner Flittie og Bjørnhild Vigerust, ser mørkt på tilværelsen, som har straffet bøndene med en rekordlav ­førsteslått.

– I år var den på 60 til 70 prosent av normalen. Det har ikke vært sånn på mange mange år, forteller Vigerust.

Ifølge Norsk Landbruksråd­giving (NLR) lå førsteslåtten et sted mellom 30 og 50 prosent av et normalår på landsbasis.

I Lesja kan Flittie fortelle at situasjonen er lik gjennom hele kommunen, og han har vært i kontakt med flere bønder som opplever det samme.

– Det er mange som bærer seg. Jeg har vært i kontakt med folk fra flere steder. Det er det samme overalt, forteller Flittie.

Om været fortsetter slik fremover kan dette medføre store problemer for avlingen for flere som ikke har tilgang på vann, og andreslåtten vil bli betraktelig mindre enn den første.

– Blir det ikke regn innen én eller to uker, så tror jeg det løpet er kjørt, mener Flittie.

Dersom slåtten går tapt vil dette medføre redusert vinterfôr til dyrene, og flere må se seg nødt til å slakte for at mengden skal være tilstrekkelig. Dette vil igjen gå utover antallet, og medfører få fødsler til våren, som igjen vil merkes på kjøtt- og melkeproduksjon.

Veksten i fjellet er også dårlig, ifølge Flittie, og gir en dårlig beitesesong for dyrene. Da må dyrene tidligere på vinterfôring, og tidligere på sommer­beite igjen.

PlanleggBåde Bjørnhild Vigerust og landbruksrådgiver for NLR på Dombås, Leif Martin Svisdal, oppfordrer bøndene til å planlegge og ta tidlige valg.

– Man bør planlegge førstkommene vinter - hvor mye fôr man har, og se på hva som skal slaktes ut i fra det, råder Svisdal.

Å kjøpe fôr fra andre landsdeler eller utlandet viser seg også å være vanskelig, da tørken rammer hele Nord-Europa.

– Jeg håper myndighetene våkner. De tok æren for en god avling i fjor, men i år har de vært stille, sier Flittie.

Vanskelig situasjonMats Heidsve ved Landbrukskontoret for Lesja og Dovre mener det er vanskelig å komme med gode råd dersom man ikke har tilgang på vanning.

Han har fått flere henvendelser fra folk som er bekymret over at det ser dårlig ut, og ­mener det er uvanlig at bøndene bekymrer seg så tidlig.

– Det ser dårlig ut nå, men det er mye av vekstsesongen igjen, forteller han.

Heidsve legger likevel vekt på at det er mange dårlige kjennetegn, som at planter dør ut på grunn av tørken.

– Man begynner å forstå at det er alvorlig. Det er uvanlig lite nedbør, men det kan bedre seg til andreslåtten. Det er bare vann som mangler, sier han.

Heidsve nevner at det vurderes en samling med næringsutøvere i landbruket for å dele kunnskaper, noe som kan være til hjelp for mange. Han viser også til informasjon om avlingssviktsordninga som ligger ute på kommunens nettside.

KrisemøteOppland og Hedmark bondelag inviterte denne uka fylkesmannen fra hvert fylke, Felleskjøpet, Tine, Nortura, NLR og Strand Unikorn til møte om situasjonen, der målet er å sikre at de tilgjengelige fôrressurs­ene vil bli tatt vare på og komme til gode i løpet av høsten.