Tor Einbu oppdaget fangstanlegget ved en tilfeldighet i 1999, da han kom over en rekke stolpehull i området. Oppdagelsen viste seg å være stor, for det var slettes ikke et lite fangstanlegg Einbu hadde kommet over. Rolf Sørumgård ble med på utforskingen av område, hvor det til nå har blitt registrert opptil hele 1000 stolpehull.

MarkvandringTuren var i forbindelse med årets Markens Grøde, hvor temaet er som kjent villrein. En slik tur var dermed på sin plass.

Gjennom vandringen i fjellet kunne de to fortelle mye om anlegget, som ennå bare er teorier. Einbu og Sørumgård tok oss med gjennom fangstområde, middelalderbefolkningen ledet reinen nedover langs stolpene. På samme måte som med reinen, ble turfølget ledet ned mot slakteområdet, men i motsetning til reinen komme alle ut i god behold.

Ut i fra det Sørumgård kunne fortelle ble reinen avlivet med klubbe, og ikke spyd og pilspisser, nemlig for å unngå blodsøl.

Vandringen gikk dermed videre og ble avsluttet i området hvor de gamle jegerne holdt til. Der kunne man finne rester etter bålplasser og hus, men også bein fra søppelhaugene. Det var et fornøyd turfølge som dro ned igjen fra fjellet, med ny kunnskap og erfaring.

IndustriparkAnlegget er fra 1100-tallet, og ifølge Sørumgård tror han at det har vært i drift i rundt 250 år. Hvem som drev det er også usikkert, men Einbu har en teori om at den ble drevet fra kongsgården på Tofte, muligens med konsulenter fra lengre nord i landet.

De regner med at det har vært en 30-40 personer som jobbet med fangst av villrein i området, og dro inn opptil 1000 rein i året. Anlegget var derfor ikke småtteri, men etter den tidens standard et industriområde.

At det ikke ble oppdaget tidligere, mener både Einbu og Sørumgård er pussig, da Slådalsvegen går rett gjennom området. Dette har også ført til noen problemer, da utbyggingen av vei har forstyrret det som viste seg å være et kulturminne.

Skal drive utgravingerFørstkommende mandag vil området for første gang bli utgravd av arkeloger, og gjennom dette vil det uten tvil komme opp ny og mer konkret informasjon om fangstanlegget fra eksperter. Utgravingen vil vare i tre uker, og på søndag den 12. august vil det arrangeres åpen dag for å vise fram de arkeologiske funnene.

Tor Einbu oppdaget fangstanlegget ved en tilfeldighet i 1999.
Rolf Sørumgård viser på kartet hvor stort omfanget på fangstanlegget var.
Kart over stolpehull som er registrert i området.
Rolf Sørumgård har lagt ut små pyramider i området for å vise hvor stolpehullene befant seg.
Stokker har blitt satt i jorda for å markere de gamle stolpehullene.