100-åringen er ferdig pyntet til det store jubileet

Vålåsjø stasjon på Dovrefjell ble åpnet samme dag som Dovrebanen mellom Dombås og Oppdal ble åpnet. Det var den 17. september 1921. Samme dato i høst skal det feires at Dovrebanen fyller 100 år.

Maler: Arve Brekken i Jora malerservice er snart ferdig med å friske opp Vålåsjø stasjon til jubileet.   Foto: Anne Marie Aa

New Articles

Banestrekningen mellom Dombås og Støren fikk navnet Dovrebanen, et vedtak som ble vedtatt av Stortinget i 1908. Det er mange som har minner fra den gang toget stoppet på Vålåsjø stasjon. Det var vanlig å ta toget når en skulle på hytta eller bare gå seg en skitur. En gjeng entusiaster planlegger å møte opp ved stasjonen med flagg for å ære stedet på jubileumsdagen.
I disse dager strykes siste penselstrøk på den ærverdige, gamle stasjonsbygningen, som ligger rett bak Dovregubbens Hall og skinner nå som den gamle perlen den engang var.

Grønt er skjønt: Bare småpuss rundt dører og vinduer står igjen.  Foto: Anne Marie Aa

Mye som skjer

Det foreløpige programmet i Dovre starter torsdag 16. september med togdag på biblioteket. Det blir også aktiviteter for barn og ungdom.

– Programmet er ikke ferdig planlagt, men vi tenker noe praktisk som jernbanearbeid, slik det foregikk i gamle dager, sier næingskonsulent i Dovre kommune, Steinar Tolf Jacobsen. Han forteller at det blir foredrag om Dovrebanen med tidsvitner, og omvisning på Dombås stasjon på Damptoget Dovregubben samt gamle vogner. Om kvelden blir det felleskonsert i toghallen/gruveingangen på Hjerkinn.

På selveste jubileumsdagen blir det togfrokost på Dombås stasjon der innbyggere inviteres. Det blir buskspel, og taler blant annet ved ordfører og Bane NOR.

– Bygdekvinnelaget er engasjert og Tine sponser Dovreost, forteller Jacobsen.
Etterpå blir jubileumstoget vinket farvel på reisen sin nordover der det stopper på Hjerkinn stasjon på Bane NOR sitt formelle jubileumsarrangement.
– Der er alle velkommen. Dovre stiller med kulturinnslag ved kulturskolen og DÅM, mens Bane NOR stiller med gratis lunsj, sier næringskonsulenten.

Toget vil deretter gå nordover til Oppdal, Rennebu, Støren, Trondheim, der arrangementene fortsetter.

Dagen etter blir det på dagtid vandring og omvisning i en restaurert jernbanebrakke ved Grønnbogen pukkverk, som var svært viktig i utbyggingen av jernbanen over fjellet. Om kvelden blir det jernbanekviss.

Et mer nøyaktig progam kommer når jubileet nærmer seg.