Nederlandsk turist:

Skadet skulderen etter moskus-angrep

En nederlandsk turist skadet skulderen etter angrep av en moskus fredag ettermiddag.

En nederlansk turist i 70-årene ble skadet i skulderen etter et moskusangrep fredag. Moskusene er ikke like lette å få øye bå bak kratt og fjellbjørk.   Foto: ILLUSTRASJON

New Articles

En nederlandsk tu­rist skadet skulderen etter angrep av en moskus fredag ettermiddag, skriver avisa Opp.

Det var først meldt om en tysk turist, men ekteparet i 70-årene som var på ferietur på Dovrefjell er fra Nederland. Ambulanse, luftambulanse og politiet rykket ut til Kongsvold Fjellstue i Oppdal på Dovrefjell etter melding om moskusangrep på en turist klokken 14.15. Det var politiet i Sør-Trøndelag som meldte om ulykken på Twitter.

I følge legen på stedet går det bra med mannen, som har fått en skadet skulder etter sammenstøtet fredag ettermiddag.

– Vedkommende ble skadet i skulderen etter sammenstøtet med moskusen. Om han ble stanget eller bare dyttet er uvisst, forteller lensmann i Oppdal, Finn Skårsmoen til avisa Opp.

Mannen ble fraktet ut av området vest for fjeldstua med helikopter og transportert videre derfra med ambulanse til St. Olavs hospital etter at han ble angepet av moskus.


Kom brått på

Mannen ble angrepet en kilometer fra fjellstua. Kona ble ikke ble skadet i angrepet.

– De gikk på stien og ut av intet sto en moskus på tre meters avstand. De var helt uforberedt på det, og har nok ikke aktivt forsøkt å komme så nær dyret. Det er mulig å gå seg rett på moskus i dette området uten at man er klar over det. Her er det mye krattskog, og det er viktig å være oppmerksom, sier Skårsmoe, og legger til at syv dyr har holdt til nettopp i dette området de siste dagene.

Moskusen forlot stedet etter angrepet.


Måtte jage moskus for å hente pasienten

Da luftambulansen skulle hente mannen, fikk de utfordringer. Personellet måtte ha hjelp fra politi og Statens Naturoppsyn for å jage bort to moskus fra platået de landet på, før de kunne hente pasienten.


Trekker ned på beite

Moskusene trekker ned fra fjellet til vårbeite blant annet i Kongsvoll-området, og Dovrefjells store attraksjon er et skue for de som passerer langs E6.

Tidligere i dag ble en moskus observert da den krysset E6 ved Vålåsjøen.Politiets operasjonstjeneste meldte på Twitter fredag formiddag at det var moskus som oppholdt seg ved E6. Statens Naturoppsyn har tidligere i dag avlivet to moskus ved Hjerkinn og Dovregubbens Hall.

– Dyrene hadde slått seg til utenfor kjerneområdet og dermed var det ikke noe annet å gjøre, sier Finn Skårsmoen, som nok en gang ber folk om å følge skiltingen og holde god avstand til dyrene.

Det anbefales å holde en nærgrense på 200 meter til moskusen, men det har flere ganger i vår har det blitt rapportert om svært nærgående turister. Moskusen kan løpe i opptil 60 kilometer i timen. Området er godt skiltet med advarsler mot moskusen i området.

Knut Nyhus som driver Kongsvold Fjellstue har guiding for folk som vil se moskusen, og forteller at det ikke noe problem så lenge en holder seg på trygg avstand.