Vi kan lese i GD at det skal arrangeres et Straight pride familie festival på Tretten mellom 22-24 juli, for å feire familien og kjærligheten mellom mann og kvinne. Er dette en nødvendig festival? Dette skal være en festival ment for å vise at man er stolt av kjærligheten mellom mann og kvinne, uttaler Egil Fjeldstad. Han mener tydeligvis at skeives pride-markeringer fargelegger for mye?

Altså. Jeg har ingenting imot at det arrangeres et arrangement for å feire kjærlighet mellom to mennesker. Men at et slikt arrangement opprettes fordi noen mener at pride-markeringene skeive arrangerer fargelegger for mye?

Altså. Homofili har vært kriminelt. Homofili er fortsatt kriminelt mange steder. Homofile i Norge har blitt forfulgt, homofile mange steder blir forfulgt. Hatkriminalitet mot homofile begås fortsatt i Norge og i verden. Og hatkriminaliteten er økende flere steder.

Pride markerer kjærlighet og retten til å kunne være den man er og å elske den man vil, uavhengig av kjønn. Pride markerer ikke grenseløs seksualitet. En pride-markering er ikke et arrangement med grenseløs sex.

Hvilken parade eller pride-markering har hatt åpenlys sex som en del av sitt arrangement? For de som har deltatt i pride og i en parade, så inneholder begge deler så mye mer enn kanskje noen som uttrykker sin fetisjistiske livsstil.

Du har foreldre, sykepleiere, politifolk, heterofile og mer som går i en parade. Man har ulike arrangement som tar for seg historien til homofile, salg av skeiv litteratur osv. Ja, og du har boder og stands som tar for seg seksuell helse og forebyggende arbeid mot kjønnssykdommer.

Men at pride fremmer en grenseløs seksualitet, fargelegger for mye eller påvirker barn og unge negativt? Jeg føler ikke at jeg kan kjøpe den.

Hvis man kan historien bak pride, og ser pride i dag, så er pride i dag en markering og feiring for at vi er kommet dit vi har kommet – nettopp ved synliggjøring, kamp, paroler og høye røster. Og det er jo tydelig at vi fortsatt trenger pride og paradene – selv om det nødvendigvis ikke ligger meg selv nærmest heller.

Det er jo ikke rart at barn og unge som er usikre på seg selv, blir mer usikre, og kanskje også får suicidale tanker, når man leser uttalelser og meninger omkring homofili, homofil livsstil og homofile markeringer som pride. Hva tror folk? At homofile er mennesker som kun utøver fetisjistiske sex-ting?

FN’s barnekonvesjon er tydelig. Den gir rettigheter til alle barn, uansett hvem de er, hvilke familier de vokser opp i, og uansett hvilken seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk de har. Alle barn har også rett til å bli hørt!

Det skal ikke innebære en skam, å være født med homofile følelser, altså å forelske seg i og bli tiltrukket av noen med samme kjønn! Dessuten er det flere barn som vokser opp med to mødre, eller to fedre, oppdragende foreldre i oppveksten. Disse er også en del av en likeverdig familie, med samme familieverdier som enhver annen familie – å motta kjærlighet og å få en kjærlig og god oppvekst! Vi må huske på at ikke alle barn vokser opp hos en mor og far. Disse skal også beskyttes og har rettigheter på lik linje med barn som vokser opp med en mor og en far.

Noen stiller spørsmål ved hvorvidt det er skolenes mandat og delta i pride. Hvorfor skulle ikke skolen delta i pride? Hvorfor skulle det å delta i pride være negativt? Det må i såfall være opp til hver enkelt elev hvorvidt denne eleven skal delta i andre ting, som kanskje ikke representerer denne ungdommen. Eksempelvis avslutningsgudstjenester. Vi må ikke undervurdere barn- og unges evne til å oppfatte, tenke, og å gjøre seg opp egne meninger. I dagens samfunn med tilgang til det som ligger ute på internett, er det viktigere å involvere enn å forsøke å «skåne». Dessuten er ikke et A4-familieliv med mor, far og søsken det som representerer alle barn i dag. For noen er det mor, mor og søsken, eller far, far og søsken. VI må ikke glemme det, selv om det ikke er vanlig hverken på Lesja eller Tretten!

Så. Er stright pride familie festival på Tretten en festival som nødvendigvis er positiv? Det får være opp til hver enkelt å vurdere. Men at det er en festival som er nødvendig fordi skeives pride festival tar for stor plass? Nei. Heterofile blir ikke forfulgt pga. sin legning. Heterofile risikerer ikke dødsstraff pga. sin legning. Heterofile opplever ikke hatkriminalitet pga. sin legning. Ingenting i veien for å feire kjærligheten – men ikke lag en festival fordi de skeives Pride-markering oppleves «å fargelegge for mye». Les homohistorie. Dere har ikke vært kriminelle fordi dere har blitt forelsket.