Forsvarsbygg har søkt Lesja kommune om tillatelse til tilbakeføring av veger i Hjerkinn skytefelt. For Lesjas del gjelder dette område fra vegbommen ved Grisungen fram til kommunegrensen i Grøndalen. Søknaden har blitt avslått av kommunen.

- Rådmannen mener at tilbakeføring av ringvegen også innover fra Grisungen mot Grøndalen bør avventes til arbeidet med verneplanen er avsluttet, står det i kommunens brev til Structor Lillehammer som har søkt på vegne av Forsvarsbygg.

Vil bli overrasket

Dette området er i Lesjas arealplan satt av til å være LNF-område, og vegene er viktig både for reiselivet og for landbruksnæringen. Rådmann Kai Ove Riise synes det er forunderlig både om det skulle komme en klage, og om Fylkesmannen i Oppland som klageinstans skulle gjøre om på dette vedtaket, så lenge det ikke er noe som er avgjort i verneplanprosessen.

- Jeg forventer at de innspillene vi kommer med i planprosessen bli hensyntatt, dette er viktige forhold for både landbruk og bosettinger, sier Riise.

Det er rundt åtte besetninger som har dette som sitt beiteområde, og vegen er viktig for å kunne drive tilsyn med dyrene. Søknaden gjelder rundt ni kilometer veg i Lesja kommune, 1,5 kilometer ligger innenfor hensynsområdet som gjør at tiltaket må bli omsøkt.

Store inngrep

Alle veger i dette området er planlagt og vedtatt tilbakeført som en del av naturrestaureringsprosjektet Hjerkinn PRO, med unntak av Snøheimvegen.

Klima- og milødepartementet ga i fjor sommer føringer om at det i vernealternativene skal åpne for at Vålåsjøhøvegen og vegen fram til Vesllie/Rolstadsetre skal bestå. Det er også et av vernealternativene at også Snøheimvegen fjernes. Arbeidet med den første delen av vegnettet, såkalt vegpakke 1, har planlagt oppstart neste år.

Structor og Forsvarsbygg fremhever at vegene de nå søker om å fjerne ikke ligger inne i noen av vernealternativene, og at dette er i tråd med tidligere Stortingsvedtak, i samsvar med verneplanarbeidet og med prinsippene som er lagt til grunn for Forsvarsbyggs restaureringsarbeid. Rådmann Riise stiller spørsmålstegn ved at dette området i det hele tatt er egnet til nasjonalpark, ut fra de nasjonale retningslinjene for slike områder.

- Det gjelder områder som ikke har hatt tyngre naturinngrep. Det kan man ikke si om dette området. Et landskapsvernområde må være mer enn tilstrekkelig, mener Riise.