Seier for andre år på rad

Oddveig Heggeli Moen og Ariens Bass imponerte på The Challenge i helga, og dro hjem med seier og rekordresultat.

Oddveig Heggeli Moen fra Lesja og schäferen Ariens Bass hadde gode resultater etter brukshundkonkurransen The Challenge i helgen. Konkurransen arrangeres av Norsk Brukshundsports Forbund og Østlies Hundesenter. 

Nyheter

The Challenge er en åpen brukshundkonkurranse som holder et svært høyt nivå. Oddveig og Bass vant i fjor, og kvalifiserte seg også til NM for brukshunder i år.

Norgesmesterskap

I NM havnet Oddveig og Bass «midt på treet» - 9. plass første dag under runderingen og 13. plass andre dag da det var spor.

– Jeg er fornøyd med topp ti i Norgesmesterskapet, sier Oddveig fra Lesja.

For å delta i NM må ekvipasjene kvalifisere seg. The Challenge er en åpen konkurranse der brukshunder fra flere miljø deltar.

– Det er en utvidet og vanskeligere konkurranse, forklarer hun.

Vanskelige forhold

Første dagen av The Challenge prøves ekvipasjene i rundering, lydighet og feltsøk. Andre dagen er det fellesdekk og feltsøk i et felt på 30 ganger 30 meter. Etter dette er det et seks kilometer langt spor for de 15 av 41 finalistene. Totalt er det lagt ut tre pinner i et begrenset område på 30 ganger 30 meter, og 17 pinner videre ut i sporet. Hunden må finne sporet ut fra ruten.

– Jeg går aldri inn i konkurransene med høye forventninger, sier hun om det gode resultatet.

Oddveig slo konkurrentene med et solid forsprang i poengsummen, og det var siste øvelse som avgjorde. Under finalen regnet det mye, og det var vanskelige forhold.

– Jeg visste ingenting før jeg kom i mål, og trodde ikke vi hadde plukket så mange pinner. Men da vi talte opp 19 pinner ved mål skjønte jeg at det var bra, sier hun.

Å gå spor med hunden krever at hundeføreren stoler på hunden, og gjerne har litt is i magen.

– Det var helt herlig å gå i sporet, en går der i sin egen boble, skildrer Oddveig.

Godt hundemateriale

Det ligger mye trening bak resultatene, men Oddveig bedyrer at det er viktig med et godt utgangspunkt i hunden. Bass kommer fra lokal oppdretter, selv om kennelnavnet tilhører Terje Østlie i Elverum.

– Jeg blir overrasket over hva som bor i hunden. Han har en fantastisk utholdenhet. Kullet Bass er fra er et bra kull, og det er det Frode Nyhagen og Inger Lise Aspehol som skal ha æren for. De er flinke med det de gjør, og er med å støtter opp, sier Oddveig.

Vant lagkonkurransen

Det er også lagkonkurranse i The Challenge, og i år var det Team Ariens som gikk av med seieren. Laget besto av Oddveig og Bass, Kamilla Nyhagen og Ariens Birka, Terje Østlie og Ariens Bono og Vidar Grøndalen og Ariens Yatzy.

Siste konkurranse

Til helgen skal Oddveig og Bass på runderingsstevne i Trondheim. Etter det er det ferie fra konkurranse, før hun satser på å forsvare æren i The Challenge neste år, og å kvalifisere seg til NM igjen. Hun trener stort sett alene, og det blir en liten treningsøkt med hundene Ariens Argo og Bass før hver tur.

– Etter helga skal vi bare gå tur og kose oss. Det er viktig å kose seg med hundene, og ha kameratskapet, sier Oddveig.