Første utgivelse

DÅM gir ut ny singel

Rapgruppen DÅM med Kjell Marius Snipen og Øystein Haugan gir ut ny singel.

NY SINGEL Rapgruppen DÅM med Øystein Haugen (t.v.) og Kjell Marius Snipen gir ut ny singel. Her svinger de seg på gang- og sykkelvegåpningen på Furuhaugli turisthytter.  Foto: Håkon Wikan

Nyheter

Dette er den første utgivelsen noensinne til rapduoen, og 15. september er den offiselle datoen låta «Ålitterann» kommer ut. Slik beskriver Kjell Marius den:

– Dette er en singel som vi har jobbet med en stund, og som vi har prøvd litt ut på folk. Nå har det landet slik at det er en naturlig debut-singel for vår del. Det er røtter fra hiphop, rock, og folkemusikk.

Lydmakeren i gruppa Øystein Haugan forteller at det ikke er noe fasit for hvordan sangen kategoriseres, men heller en kombinasjon av mye forskjellig.

– Det vokale som skjer i musikken er veldig hip hop- og rap-preget, men musikken rundt det kan variere fra det ene til det andre. Men til stykket kommer det ned til rytmisk og perkussive innslag.

Startet på 90-tallet

Kjell Marius og Øystein møttes tidlig på 90-tallet på rockeverksted på Dombås. På det tidspunktet visste de ikke noe mer enn at de begge likte samme band og kunne mye av de samme tekstene.

– Og over tida som kom ble det etablert rockeverksted på Dombås rundt 1993. Det ble etter hvert avviklet, men utstyret var der, og vi fikk disponere Steinbakken på Dombås. Det ble vår møteplass, og der etablerte vi vår egent musikkmiljø, sier Øystein.

– Markedet er ikke som før

Rap-duoen vurderte lenge om de ville gi ei singelplate med låta «Ålitterann», men slik den økende digitaliseringen i musikkbransjen er, valgte de heller å slippe den på de vanlige musikkplatformene.

– Låten blir sluppet digitalt. Vi har vært litt frem og tilbake på det å fyskisk kunne gi ut singelen som en skive, men markedet er ikke slik som det brukte å være, sier Kjell Marius.

Ulvedebatt og rap

DÅM har de siste årene deltatt på flere store festivaler i Norge, som blant annet Rondaståk-festivalen og RaumaRock-festivalen, men ifølge duoen er ikke det det mest minneverdige.

– Vi spilte ved Stortinget under ulvedebatten. Da var det rundt 4 000 som var der. Da stod folk der med fakler og høygafler, sier en latterfyllt Kjell Marius.