Hedret Losey på Memorial Day

På onsdag kveld var den amerikanske ambassadøren, Kenneth J. Braithwaite, innom Dombås for å hedre Robert M. Losey i Minneparken på selveste Memorial Day.

Ambassadør: Ordfører Bengt Fasteraune introduserte den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite som hadde tatt turen til Dombås på eget initiativ 

Hedret Losey: Ambassadøren kom til Dombås for å vise sin respekt for den avdøde offiseren Robert M. Losey. 

La frem krans: Militærattaché Renée Underwood og 11. attaché Aaron Steffens la fram kransen ved minnesmerket til Losey. 

Lokal amerikaner: Laura Van Meter ble invitert av ordføreren til å delta under seremonien. 

Historiker: Jan Torgeir Lindsøe var til stede på vegne av historielaget, sammen med kona Kari Jean, som har amerikansk bakgrunn. 

Nyheter

Robert Moffat Losey var en amerikansk offiser som mistet livet under tysk bombeangrep på Dombås den 21. april 1940. Han gikk dermed inn i historiebøkene som den første amerikanske soldaten som mistet livet under den andre verdenskrig.

- Da jeg først hørte denne historien følte jeg meg pålagt å ta turen hit til Dombås for å vise min respekt, forteller ambassadøren under seremonien på onsdag.

Det var han selv som tok initivativet med å komme hit til Dombås, og viste sin takknemlighet ovenfor befolkningen i bygda for å ha reist et eget minnesmerke til den tapte offiseren. Han var også innom tunnelen ved stasjonen, hvor Losey skal ha mistet livet under bombeangrepet.

Ordfører Bengt Fasteraune sto for vertskapet, og fikk æren av å innlede den korte seremonien i Minneparken. Blant publikum var representanter fra HV-skolen, samt en håndfull inviterte fra lokalbefolkningen med amerikanske røtter.

Braithwaite takket alle for oppmøtet, og satte pris på støtten under minnesmarkeringen. Ambassadøren kom først til Norge i februar, da han ble tildelt stillingen som ambassadør. Han har som mål å oppleve landet og møte folket, og har allerede vært innom Bodø, Bergen, Trondheim, og sist men ikke minst Dombås. Han er selv krigsveteran, og tidligere kontreadmiral i den amerikanske marinen.

Memorial Day
Den 29. mai markerte årets Memorial Day, som er den amerikanske minnedagen som stammer tilbake til den amerikanske borgerkrigen. Tradisjonelt sett er det den 30. mai, men har etter hvert blitt satt til den siste mandagen i mai.

Det var derfor en passende anledning for Braithwaite å ta turen opp til Dombås for å minnes den amerikanske offiseren. Han kom rett fra Oslo, hvor han hadde deltatt på en seremoni tidligere i dag.