Fredag blir det kamp for et videregående tilbud på Dombås

Da slår lesjinger og dovringer ring om det videregående tilbudet på Dombås.

Elevene ved avdelingen på Dombås har hele tiden kjempet for at tilbudet skal bestå.   Foto: Simen Rudiløkken

Nyheter

Da inviteres det til markering i minneparken på Dombås, med appeller og taler. Dombås musikkforening skal delta, og skoler og barnehager er invitert. Etterpå går folketoget opp til det som er sakens kjerne: Nord-Gudbrandsdal videregående skole avdeling Dombås.

– Dette er fordi vi vil vise at vi er stolte av skolen vår, og at dette er et tilbud som er viktig for oss. Vi er stolte av det vil tror på, sier dovreordfører Bengt Fasteraune.

Håper på stort oppmøte

Denne markeringen ble bestemt under et folkemøte på Dombås mandag kveld. Til toss for at det ikke var et godt spredt budskap møtte det rundt 25 personer på kort varsel, som ble enige om at man ikke skulle gi fra seg skoletilbudet uten kamp. Det var bred enighet om at dette ikke gjelder bare selve skolen, men hele lokalsamfunnet. Fasteraune og de andre initiativtagerne håper mange møter opp på markeringen fredag.

Ei uke på seg

Det er bare ei uke til fylkestinget i Oppland skal ta stilling til det omforente forslaget fra Senterpartiet om å likevel starte vg1 studiespesialisering på Dombås og vg3 IKT på Vinstra. Dette forslaget er likt som Oppland Aps styrevedtak. Det var fylkesutvalget i Oppland som 8.mai vedtok blant annet at vg1 ikke skal settes i gang på Dombås til høsten.

Dette har vakt sterke reaksjoner i lokalsamfunnet, og det samles nå til aksjon for skolen. Det ble oppfordret til å ta direkte kontakt med representanter på fylkestinget, og lokale Høyre-representanter skal ha møte med sine fylkespolitikere denne uken.

Aps Øyvind Frich og Sps Bengt Fasteraune sto samlet om budskapet under folkemøtet, for å vise at dette er en sak som ikke handler om parti - men det beste for lokalsamfunnet.

– Nå er det tid for å handle, og ikke bare tro og mene. Dette gjelder hele distriktsnorge og Nord-Gudbrandsdalen som region, sa Frich.

800 møtte sist

Det var fakkeltog til støtte for et videregående tilbud på Dombås også i 2013. Da møtte over 800 personer opp for å vise sin støtte. Da var det bestemt at den videregående avdelingen på Hjerleid skulle legges ned fra 2015, men det var fortsatt ikke bestemt om det skulle komme et annet tilbud i Dovre. Da var det også snakk om mulighetene for et yrkesfaglig tilbud.

- Vi i Lom ønsker en slik skole og en slik mulighet for Dombås. Pila går nedover for Nord-Gudbrandsdalen, det er slik vi blir innprenta til å tenke. Samtidig har vi mange gode tiltak, blant annet et bolystprosjekt. Dette må vi ta høyde for, vi må snu pila, sa fylkespolitiker Anne Lise Marstein (Ap), under fakkelmarkeringen i 2013.

Hun kom den gangen med en solidarisk hilsen fra Lom Ap;

- Vi har et felles motto. Det som er bra for Dombås, er bra for Lom og regionen, sa Marstein.

I desember 2013 ble det bestemt at det skulle opprettes et ettårig tilbud på Dombås. Arbeiderpartigruppene i Lesja og Dovre meldte seg ut av partiet etter at det den gang ikke ble gitt støtte til et treårig tilbud på Dombås. De meldte seg inn året etter. Så, i desember 2015 ble det etter lange diskusjoner i fylkestinget, vedtatt at Dombås skulle få et treårig tilbud innen studiespesialisering. Fylkesrådmannens innstilling var i 2015 et ettårig tilbud på Dombås. Nå ønsker altså fylkesrådmannen og fylkesopplæringssjefen å opprettholde tilbudet på Dombås, mens det er politikerne som ikke vil.

800 personer møtte opp til fakkeltog i 2013.   Foto: Maria K. Kleiven/Arkiv