Pistolen tilhørte den norske kapteinen Simen Rudin. Da huset han bodde i på Dombås skulle repareres i 2013 i forbindelse med vannskader ble pistolen ved en tilfeldighet funnet igjen. Den har deretter vært ivaretatt av familien Rudin siden, til den på torsdag ettermiddag ble overrakt til DLKMS av Asle Rudin, Simens barnebarn.

Under arrest

Simen Rudin var lærer på Dombås, yrkesoffiser og sjef for 3. landversnkompani under krigen. I 1941 gikk han tilbake som lærer under okkupasjonen, men nektet for nazifiseringen som ble innført i det norske skolesystemet, noe som førte til at han og flere benektere ble arrestert i 1942.

Under fangenskap i Kirkenes lagde Rudin en boks av metall, hvor han har inngravert dato og sted for hvor han befant seg. På boksen står det arrestdato 20.03 på Lillehammer, etterfulgt av stedene han ble fraktet under fangenskap. Boksen er også en av gjenstandene som ble overrakt til DLKMS.

Da norske offiserer overga seg til okkupasjonsmaktene i 1940 ble det lovet av offiserene at de ikke skulle ta opp våpen mot okkupantene. Dette ble deretter gjeninnført i 1942 gjennom et nytt skriv, hvor det sto at de aldri skulle ta opp våpen. Det ble oppfattet som unødvendig, da offiserene allerede skrev under på dette to år tidligere. Noen nektet derfor å skrive under, og ble derfor sendt til fangenskap i Tyskland og Polen. Rudin, samt flere fra Lesja og Dovre, var blant disse.

Gjemte pistolen

Mens Simen satt i fangenskap var kona hans Marit hjemme, hvor den nylig overrakte pistolen også lå. Å i det hele tatt å eie våpen var strengt forbudt, og alle som hadde våpen måtte levere de inn i 1941. Så i forbindelse med en razzia av tyske soldater, eller frykten for det, ble pistolen hevet inn på loftet av Marit.

Der ble den liggende fram til 2013, da den dukket upp under reperasjonsarbeid. Familien hadde alltid visst om pistolen, men hadde ikke letet.

- Det har bare vært en spennende historie for oss guttungene, ler Asle Rudin.

Den var fortsatt i god stand da den ble funnet, og både avtrekker og magasinskifte fungerte fremdeles, bekrefter Asle. Pistolen ble deretter plombert av broren til Asle, Simen Rudin (oppkalt etter bestefaren), før den ble overrakt til krigsminnesamlinga på Dombås.

Veldig takknemligeStyreleder for DLKMS, Rune Nørstegård, er veldig takknemlig for gaven fra familien Rudin.

- Vi er så heldige at vi har fått den pistolen og boksen til Rudin, forteller Nørstegård.

Historien er skrevet som den ble fortalt av Asle Rudin og Rune Nørstegård.

Simen Rudin var lærer og motstander av nazifiseringen av Norge, noe som førte til hans fangenskap. Foto: DLKMS
Boksen som Rudin lagde under fangenskap hvor han skraverte arrestdato og årstall, samt ankomstdatoer på steder de var på reisen oppover: Lillehammer 20-3 (arrestdato), Jørstadmoen 30-3, Trondheim 12-4, Bodø 16-4, Lødingen 21-4, Harstad 22-4, Tromsø 23-4, Hammerfest 27-4, Krikenes 28-4, Elvenes 29-4.