Døren var høy og porten åpen. Heimevernsskolen, som det heter på folkemunne, er et landemerke og en viktig del av lokalsamfunnet på Dombås. På jubileumsdagen ønsket de å gi noe tilbake til lokalbefolkningen. Selv om de håpet å treffe alle aldersgrupper, var det flest under 10 år og over 50 år.

– Det er viktig at de lokale som går eller kjører forbi her hver dag har mulighet til å få et innblikk i det vi driver med, sa sersjant Eystein Brustuen.

Det er rundt 30 ansatte som dagpendler til HVSKS. Totalt er det 47 ansatte å finne innenfor portene. De ansatte er glade for støtten fra lokalsamfunnet, spesielt de gangene det har vært snakk om nedlegging eller flytting.

– Hadde ikke lokalmiljøet støttet opp hadde vi vært flytta for lenge siden. Hadde dette vært et sted folk hadde motstand til hadde det vært lettere å flytte, sier fungerende skolesjef Tarjei Løkken.

Brustuen håper og tror at mange ser på skolen som en ressurs.

– Det er ganske mange elever her i løpet av et år som bruker nærmiljøet, og legger igjen noen kroner, sier han.

Fulle hus

Også under jubileumsfeiringen er det fulle hus. To kurs var ute i ålmenningen, ett i skytefeltet Lieslia. De må få unna så mye som mulig før forberedelsene til Nato-øvelsen Trident Juncture starter i august. Da er det italienere som over tar både kjøkken og soveplasser på skolen, men de bygger opp leiren på Vidflotten.

Resten av øvelsen vil det også være soldater fra forskjellige nasjoner som skal bruke fasilitetene på HVSKS. Noen ansatte skal delta på øvelsen, andre skal reise for å holde kurs andre steder i landet.

Kamo-kattepuser

Det var mange aktiviteter over hele området, spesielt for barna var det mye å drive med. Men også voksne kunne la seg imponere over beltevogn i full fart. Simen Groven var en av dem som fikk prøvesitte vogna en tur. De tok seg fram både på veg og i terreng, og han var storøyd da han kunne ta av seg hørselvernen og gi fra seg plassen til nestemann.

– Det var veldig artig, og ja - det gikk littegrann fort, kunne han melde.

En som hadde hatt mest barn innom posten sin var Kristian Thychesen. Her var det ansiktsmaling i militærets kamofarger, men det var ikke alle som ville bli krigere. Sommerfugler og katter i kamofarger måtte også til.

– Det er et veldig hyggelig avbrekk, sa Thychesen, som har kontorsted på både HVSKS på Dombås og Haakonsvern i Bergen. Her er han fagleder for kystmeldepost, og bording og visitasjon. Dette er oppgaver som Sjøheimevernet hadde før Stortinget vedta å legge ned.

På camping

I samme område var Torgeir Sæteren å finne i det som kunne ligne på en campingplass, for å vise teltene som Heimevernet har til disposisjon. Det var fra timanns-telt med vedfyring, via vanlige fjelltelt til knappetelt. Alle vernepliktige får utdelt en del, og delene kan kobles sammen, brukes som underlag eller henges opp som beskyttelse.

– Også har vi denne her da, som ingen har turt å prøve enda. Det er en tipptopp feltdo, sa Sæteren og letter på en presening.

Her er det dopapir og et stativ med en pose oppi.

– Dette er av de mest hygieniske toalettene du finner, posen blir kasta mellom hver gang, sier han.

Sæteren har jobba på HVSKS som utdanningsbefal siden november. Han har vært i skoleverket i i snart 25 år, blant annet på Dombås skole.

– Den største forskjellen på elevene der og her, er at her er de noe høyere, spøkte han.

Det seriøse svaret er at mens man i skoleverket følger elevene gjennom mange år, er elevene som deltar på kurs på HVSKS er innom et par ukers tid.

– Og det er interessant å bli kjent med folk fra hele landet, sa Sæteren.