Går du med drømmen om å slippe rushtid, overfylte busser og stadige tidstjuver? Og dessuten kunne gå ut i skogen rett fra trappa di? Da høres det ut som Nord-Gudbrandsdalen er stedet for deg.

Rundt om i de seks kommunene Skjåk, Lom, Vågå, Sel, Dovre og Lesja står det flere hus og småbruk som trenger en ny eier. Samtidig finnes det mange som drømmer om nettopp dette - å bo et sted med naturen tett innpå seg. Regionkontoret i Nord-Gudbrandsdal har tatt dette på alvor gjennom prosjektet og hjemmesiden komtiloss.no.

De har funnet en person som skal få husene som trenger folk, og folkene som trenger hus, til å møtes.

Lek er lett

Ida Amble Ruge er oppvokst på Dombås, og har flyttet tilbake med mann og barn etter snart 15 år utenbygds. Selv om hun er fra Dombås var det ikke selvsagt at det var hit flyttelasset skulle gå ut av byen. Flere regioner ble sjekket ut. Valget falt likevel på hjemstedet Dombås. Mye av grunnen til det, er fem nasjonalparker en kort biltur unna, og ordentlig vinter med snø som faktisk kan brukes til noe.

– Det er lett å komme seg ut og lett å kunne leke seg her, både for barn og for voksne, sier Ida.

Ida startet med arbeidet i «Kom til oss» i april, og er snart ferdig med andre registreringsrunde av ledige hus og småbruk som trenger en ny eier eller leier.

I forrige runde ble det flere livslange forhold mellom hus og mennesker. Det er spesielt populært blant familier i etableringsfasen, men Ida sier det er plass til alle.

– Det er veldig trivelig hvis folk tar kontakt med meg, det er svært uforpliktende, smiler Ida.

Det er ikke bare gründertypene som tenker seg det gode liv på landet. Det kan være huset eller stedet, en jobb eller mulighet for å drive med en kjær hobby. For Ida selv er naturen absolutt i fokus. Det å bo godt som i en nasjonalpark, og ha mulighet til å reise på telttur midt i uka.

– Dessuten har jeg funnet ut at det er et stort aktivitetstilbud her. Lista er lang over spennende ting å drive med. Jeg gleder meg til å teste ut ting, bor man her skal man i alle fall ikke kjede seg, sier Ida.

For de aller fleste vil det ikke være feil å leve med en slik utsikt. Foto: Privat

Unik dugnadsånd

Hun mener dugnadsånden i Nord-Gudbrandsdalen er unik, der utallige timer har blitt lagt ned til det beste for fellesskapet. Hun nevner skistadion og snowboardparken på Dombås som eksempel.

– Det er lett å få en fellesskapsfølelse, når du kommer inn i et miljø med sterk tilhørighet, sier Ida.

Mange kan være redde for at det bli smått, med liten sjanse til møte likesinnede. Hun mener det er i Nord-Gudbrandsdalen som andre steder - at man må yte en innsats selv. Og gudbrandsdølene er bedre enn sitt rykte - de oppleves som både åpne og inkluderende. Idas mann Martin kjente bare en håndfull før han kom flyttende til Dombås.

– Han er overveldet over den positive mottagelsen og interessen andre viser ham, sier hun.

Ida pendler til Otta, nesten fem mil en veg. Likevel bruker hun ikke mer tid nå, enn på den lille mila hun hadde i reiseveg til jobb i Oslo.

– Det er lengre avstander her, men du bruker kortere tid. Her har du mer tid til det du har lyst til, sier Ida, som håper på mange telefoner fra framtidige gudbrandsdøler.