Som ytterliggående sosialist hadde Ellsisif Wessel et påfallende stort kontaktnett, også i Russland, der hun hadde direkte kontakt med Lenin og hans hustru. Ellisif Wessels våkne øyne og skarpe penn tiltrakk seg både oppmerksomhet og politisk overvåking.

Fotoutstilling

Pilegrimsdagene på Dovrefjell starter i år med fotoutstillingen til Ellisif Wessel.

– Det er en vandreutstilling som har vært mest oppe i nord, men også i Russland. Hun hadde jo nær kontakt med en del russiske flyktninger i forbindelse med revolusjonen i Russland, forteller Solveig Anmarkrud i Pilegrimskomiteen.

Hun beskriver en uvanlig dame på den tiden, med stort sosialt engasjement og samvittighet.

– Det at hun er aktuell her er jo at hun i oppvekstårene bodde på Lie gård. Familien kom fra Gausdal der Elisif ble født, og så bodde de noen år på Sunndalsøra. Der ble de omgangsvenner med Lady Arbuthnott, som er aktuell i disse dager, og Ellisif fikk fotoapparatet sitt av henne.

Da Ellisif Wessel var 19 år gammel giftet hun seg med fetteren sin, som var distriktslege i Varanger.

Samene og gruvearbeiderne

– Hun dokumenterte samenes liv, og det var tydelig at hun fikk sympati for dem. Samene var på den tiden sett ned på. I tillegg var det en fornorskningsprosess og mye fattigdom, men Ellisif hadde øye for dem og deres livsstil, forteller Anmarkrud.

– Og så var hun jo en stor syndikalist, et fagforeningsmenneske. Hun var med og startet fagforening blant arbeiderne i Varangergruvene. De begynte å utvinne malm i gruvene mens ekteparet bodde der, så de var med helt fra begynnelsen. Ellisif så hvordan arbeiderne ble utnyttet, og var med og broderte en fane de gikk med 1. mai i 1907, som var første gangen de demonstrerte. På fanen stod det «Ned med tronen, alteret og pengeveldet!» Når det gjelder alteret, fant hun nok frem til en kristen tro til slutt, men hun hadde fått flere barn som døde før de ble døpt, senaborter og at barna bare levde i kort tid. Den gangen betydde det at de ikke ble begravet innenfor kirkemurene. Det var nok med og farget oppfatningen hennes av kirken. Og kirken stod jo for det som var av makt, og var på kapitalens side, forteller Anmarkrud.

– Fotoutstillingen av Ellisif Wessel kommer til å stå i biblioteket på Dombås ut juli, og har åpning den 7. juli. Kristine Stavheim vil ramme inn åpningen med klavermusikk, sier Solveig Anmarkrud.

Artikkelen kan leses i sin helhet i papirutgava.

Sydpolsfarere: Per-Jon Savio og Ole Johnsen Must på verandaen til Wessels før avreise med Borchgrevinck sydpolsekspedisjon i 1898. Dokumentaren «Den glemte polarhelt» fra ekspedisjonen ble nylig sendt på Nrk. Foto: Utlånt av Varanger museum.
Streikende med opprørsfanen utenfor Doktorboligen Solheim, Kirkenes 1907. Karlgren taler fra verandaen. De øvrige på verandaen er Torolf Bugge og Eriksen. Foto: Utlånt av Varanger Museum.