– Alt er på stell, sier Roar Nilstad i Lesja og Dovre byggconsult, som arbeider som konsulent for Lesja kommune på prosjektet.

Det er O.M Bakken Bygg fra Vinstra som er entreprenør på byggsiden. De har leid inn Korsvoll maskin fra Dovre, som skal starte med graving i slutten av august. Før det skal det tilrettelegges og sikres. Adkomsten til Lesja sjukeheim vil endre seg flere ganger i byggeperioden, og det kan være at besøkende må gå lenger enn de må i dag.

– Drosjer og sykebiler skal ha tilgang til en av dørene, og for andre skal vi sørge for at det skiltes godt, sier leder ved Lesja sjukeheim, Hilde Lislien.

Nilstad sier det er håp om å være ferdig med grunnarbeid og fundamenter i løpet av oktober.

Navnet på hele bygget skal være Lesja helsehus.

To deler

Prosjektet er delt i to deler. Det første byggetrinnet skal være ferdig til 1. juli 2019. Det er det nye bygget som skal opp i første del. Her vil det bli 14 pasientrom og lokaler til helse- stasjon, fysioterapi og psykiatrisk sykepleier. Det vil bli bygd i retning Blåsenborg, og bygget vil sammen med dagens bygg danne et atrium. Det nye og gamle bygget vil bindes sammen med et glassbygg, som beskrives som byggets hjerte. Her blir det et stort rom som kan brukes til nær sagt hva som helst, og det vil også være en slags kantine som alle kan benytte seg av. Det vil bli en liten høydeforskjell mellom det nye og det gamle bygget.

Alle skal få plass

Neste år starter arbeidet med å renovere dagens bygg, som er 40 år i år. Da flyttes alle beboere i dagens bygg over i det nye.

– Alle som har behov for det skal få plass og god hjelp, forsikrer Lislien.

Kjøkkenet er av nyere dato, og skal være slik det er. Det samme med avdelingen Nystugu, der alt som skal gjøres er at to rom skal bli slått sammen for at det også her skal bli bad på alle rom.

– Det blir bare betongen fra det gamle som står igjen. Det skal etterisoleres, og det blir nye vinduer, forteller Guttormur Magnusson, arkitekt i Map arkitekter.

Han hadde med seg Runolfur Asthorsson og Ernst Backman fra VSO consulting til møtet med entreprenører og byggekomite på Lesja tirsdag.

Magnusson sier de har tatt hensyn til bygget som er, og fokuser på at dette skal bli et nøkternt og lavmælt bygg som passer inn i Lesja.

– Vi må tilpasse oss til budsjettet, og bygge etter funkjonene. Det er ikke noe signalbygg vi er ute etter, sier arkitekten.

Ny fasade

I dag er det 22 pasientrom i dette bygget. Etter ombyggingen vil det blir 9. I kjelleren på dagens bygg vil legekontoret få plass. Det vil bli bygd en egen ambulanseinngang, og legekontoret vil få inngang mot nordsiden. Legekontor og helsetjenester flytter over til nybygget først i 2020. Hoved- inngangen til sjukeheimen blir der «Egils café» er i dag.

– Hele bygget skal bli kledd med likt, impregnert panel, slik at det får et helhetlig inntrykk, sier Magnusson.

Godt samarbeid

Prosjektgruppa og byggekomiteen sier det har vært et godt samarbeid, og at de mener bygget fyller alle funksjoner som framtidens sjukeheim krever.

– Prosjektgruppa til VSO consultning har gjort en stor og god innsats, dette har gått veldig bra, sier Nilstad.

– Og Nilstad har vært flink til å holde god på pengesekken, spøker Magnusson tilbake.

De er begge enige om at det er viktig å være enige om klare plangrenser, og Nilstad sier økonomien i prosjektet til nå er der den skal være.

De mener begge at det er god oversikt, slik at det ikke skal dukke opp noe uforutsett. Nilstad gir rosende ord til alle som har vært med i byggekomiteen og kommet med sine innspill.

Nilstad sier mange arbeidfolk i Lesja fram til 2020 når bygget skal være ferdig, vil gi ringvirkninger for andre virksomheter i Lesja.

– Det er et behov for overnatting og servering, sier han.

Guttormur Magnusson, arkitekt i Map arkitekter, har tegnet bygget.
Guttormur Magnusson, arkitekt i Map arkitekter, har tegnet bygget.