Amerikanerne hadde et ønske å øve på å ta og sikre et trafikkuntepunkt, og hvilket sted er mer naturlig da enn nettopp Dombås.

Amerikanerne kommer med helikopter, med både mannskap og utstyr, for luftlandsetting på Dombås. Siden det er trafikknutepunktet som er viktig, må man forvente at aktiviteten blir svært synlig denne dagen. Det vil i perioden som øvelsen avvikles ventes større trafikk enn vanlig, da Østerdalen er stengt for sivil trafikk.

Det lokale Heimevernet skal også være en del av dette. I øvelsen er de fiender av amerikanerne, og skal følge med på amerikanernes bevegelser før og etter. Områdesjef for Nord-Gudbrandsdal HV-område, Børge Wilhelmsen, har kalt inn 170 personer til øvelse fra 30. oktober til 4. november. HV-11, fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, skal også øve denne uken med to eller tre avdelinger. De skal ha sitt øvingsområde i Lesja.

Amerikanerne skal etterhvert trekke seg tilbake mot Hjerkinn. HV-soldatene fra Nord-Gudbrandsdalen skal også trekke dit. Italienerne som har leir i Lesja, og som også har styrker i Alvdal og Dalholen, er også på det andre laget i øvelsen i forhold til de amerikanske styrkene.

Skiheisen blir viktig

– U.S. Marines skal komme inn med helikopter, og trekker seg ut med helikopter, forteller oberstløytnant Erik Moe ved Hærens våpenskole.

Han er liasonoffiser og kontaktperson for U.S. Marines under øvelsen.

Amerikanerne kommer med en eller to tropper, som bli fraktet med helikopter fra et marinefartøy. Per i dag er planene å gjøre landsettingen ved skiheisen på Dombås.

– Amerikanerne vil være i området rundt et døgn, sier Moe.

Det vil også være noe aktivitet i forkant og etterkant av selve øvelsen denne dagen. Moe oppfordrer til å følge med på sidene til Forsvaret og Statens vegvesen for oppdatert informasjon, både om denne dagen, trafikkavvikling og om øvelsen generelt.

Alle soldater har fått retningslinjer om hvordan de skal forholde seg til veger og bygninger. Det vil være militærpoliti til stede, både denne dagen og andre dager.

– De skal blant annet sørge for sikker trafikkavvikling, og kontakt mot sivile. Det vil være en blanding av norsk og utenlandsk militærpoliti, men det vil alltid være norsk ledelse, sier Moe.

Han minner om at det også for sivilie er viktig å tenke på trafikksikkerhet gjennom hele øvingsperioden.