Hevet farenivå for Mannen

Fjellpartiet Veslemannen er mer ustabilt enn noen gang.

Veslemannen øker i bevegelse igjen, bare dager etter at farenivået ble nedjustert sist.   Foto: Arkiv/Astrid Kvam Helset

Nyheter

Mandag ble farenivået nedjustert til gult. Tirsdag ble det nok en gang hevet til oransje.

Farenivået har vært hevet til rødt åtte ganger, de tre siste gangene i august og september i år. Nå kan det bli en tredje evakuering på kort tid for beboerne som bor under det ustabile fjellpartiet. Den første gangen farenivået ble hevet til rødt var i oktober 2014, da ble det varslet at et ras kunne være bare timer unna. Men Veslemannen reagerte ikke slik geologene tenkte.

Farenivået ble tirsdag hevet til oransje på bakgrunn av relativt store bevegelser, stor sensitivitet for regn, store snømengder i fjellet og værvarsel om økte temperaturer og kraftig regn i kveld og i morgen varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen. Forflytning siste døgn har vært 6-7 cm i den mest aktive øvre delen og 1,5 cm i nedre del.

De årlige bevegelsene i selv fjellet Mannen, altså utenom Veslemannen, utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 kubikkmeter, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen