Travspalta:

Julie legger opp

Det er kanskje ikke så vanlig å legge opp en karriere når man er 17 år, men Julie Landheim Engen kjørte sitt siste ponniløp sist lørdag.

Julie Landheim Engen sammen med gotlandsrussen Pejnarve Tornado, kalt Marve. Duoen har gjort seg bemerket på travbanen, og Julie har mottatt mange tilbud om å selge hesten, etter at det ble kjent at hun legger opp.  Foto: Trav- og galoppnytt/Kristine Kihl

Det er lettere å starte opp igjen med hest på et senere tidspunkt, enn det er med fotball.

Julie Landheim Engen

Julie i sulkyen bak shetlandsponnien Lurine Miranda, for noen år tilbake.  Foto: Arkiv

Nyheter

Med dette legger Julie bak seg åtte år og 167 starter som ponnitravkusk. Fra den spede starten med shetlandsponniene Liss-Sonic og Lurine Miranda, til gottlandsrussene Hults Pomir og nå sist Pejnarve Tornado, eller Marve, som han blir kalt. 25 seiere, 27 andreplasser og 28 tredjeplasser er på merittlisten til den unge damen fra Dovre.

Tangerte rekord

Sammen med Marve, avsluttet hun karrieren med å stille i Unionskampen for ponnier. Her er halve feltet norske deltakere og det andre halve svenske. Julie og Marve kom godt i gang.

– Jeg fikk en bra volte og en god start. Det gikk fort første runde. Vi tok igjen tillegget vårt på 120 meter på den runden, forteller Julie.

På siste bortre langside var Marve innom galoppen, noe Julie så på som positivt, da de var på vei opp i tet.

– Han liker ikke å ligge i føringen lenge av gangen, så jeg tenkte at det var bra, forklarer hun.

Gjennom siste sving kjente hun at hesten begynte å bli sliten, men han sto løpet godt og kom inn til en klar andreplass. En god avslutning på en fin karriere, og de tangerte sin egen personlige rekord i løpet, da de kom inn på 1.52,2.

Låner bort ponnien

Julie forteller at hun har vært forberedt på å skulle legge opp, ganske lenge.

– Men selvsagt er det trist. Det aller tristeste er å skulle sende bort Marve, innrømmer hun.

Derfor blir han heller ikke solgt, selv om tilbudene har vært mange, etter at det ble kjent at Julie skulle gi seg.

– Jeg har valgt å bare låne han bort. På den måten blir han brukt, samtidig som jeg får ham igjen når han blir for gammel til å gå løp, sier hun fornøyd.

Ponnitravere får være med i løp til og med det året de er 18, hvilket vil si at tiåringen Marve kan konkurrere i åtte år til.

Skole og fotball

Julie har ingen planer om å forlate travsporten for godt, og kunne godt tenke seg å ta lisens for å kunne kjøre storhest, men akkurat nå strekker ikke tiden til.

– Jeg har heller ingen hest å kjøre med, men jeg håper jeg kan returnere til sporten på et senere tidspunkt, sier hun.

Det er skolegang og fotball som tar opp mesteparten av tiden hennes nå for tiden. Hun går studiespesialisering på Otta, og spiller fotball for Byåsen i Trondheim.

– Jeg skulle i utgangspunktet bare trene der, men klubben ønsket at jeg skulle melde overgang, forteller Julie.

De fikk til en god avtale med hensyn til trening og kamper, slik at det ble gjennomførbart for henne, og hun valgte å takke ja til tilbudet, og satse på fotballen fremover. Dermed må hest legges på hyllen en tid fremover

– Det er lettere å starte opp igjen med hest på et senere tidspunkt enn det er å starte opp igjen med fotball, sier den lovende fotballspilleren med glimt i øyet.