Fylkesmesterskap i bruk av gjeterhund

Nord-Gudbrandsdal gjeterhundlag arrangerer Lørdag 7. Oktober fylkesmesterskap i bruk av gjeterhund.

Til helga arrangeres fylkesmesterskap i bruk av gjeterhund.  Foto: Mali Tungen

Nyheter

Konkurransen skal holdes på Lesja i Kjøremsgrenda. I år var det rekordpåmelding med 37 deltakere. Oppland er det fylket i Norge med størst kvote til NM, hele 11 plasser, og fylkesmesterskapet er siste mulighet til å kvalifisere seg dit.

Konkurransen går i klassen med høyest vanskelighetsgrad, klasse tre. Det går ut på at hunden skal hente sau på lang avstand, treffe inndrivingsporten, og komme med flokken inn til fører. Deretter drive de rundt fører og videre gjennom port to, bort fra fører.

Så skal sauene drives vassrett mot port tre, og til slutt inn i deleringen. Når sauen er inne i ringen kan fører forlate pålen, å gå inn i ringen for å dele fra to sauer. Så skal sauen samles i ringen, og drives inn et lite kve. Fra kveet skal sauen inn i ringen igjen, og siste og vanskeligste moment er å dele fra en sau, som skal holdes kontrollert fra resten av flokken.

Av de lokale stiller Endre Amundgård med Nelly, Irene Amundgård med Tico, Aleksander Selsjord med Trek og Mali Tungen med Kid og Noah.