Fra og med i dag får du kjøpt dette på apoteket

Fra og med 1. november kan jodtabletter kjøpes reseptfritt i apotek, for beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker.

Fra og med i dag kan dette produktet kjøpes reseptfritt i apoteker. 

Nyheter

Om man er under 40 år, gravid, ammende eller har hjemmeboende barn, anbefaler myndighetene å ha jodtabletter hjemme. Disse kan beskytte mot radioaktivt jod i tilfelle en atomulykke skulle inntreffe, men skal kun tas etter råd fra myndighetene.

Apoteker Monica Nysæter Flateng ved Apotek 1 Dombås kan fortelle at de allerede har fått flere henvendelser fra folk som spør etter jodtabletter.

- Ja, det har vært flere som har etterspurt dette, sier hun. - Helsemyndighetene har reklamert for det i forkant, så det virker som at folk har blitt informert, legger hun til.

Hvorfor ta jodtabletter?
Dersom en atomulykke skulle inntreffe kan radioaktivt jod bli spredd gjennom luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft, eller inntar forurenset mat og drikke.

Tilskudd av naturlig jod blokkerer dermed opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

I tillegg til å ta tablettene oppfordres man ofte om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn etter en tenkt ulykke. Derfor er det viktig at tablettene lagres hjemme.

Når skal de tas?
Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter samt nettstedene til Statens Strålevern og Helsenorge.

Hvem bør ta de?
Som nevnt over er det de under 40 år, gravid, ammende eller de med hjemmeboende barn, da disse har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

I spesielle tilfeller kan det være aktuelt for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger heller ikke ta jodtabletter.