Mens vi venter på amerikanerne

Lokale HV-soldater venter på svar om det blir noe av amerikanernes landsetting på Dombås i dag.

Audun Heier og Stein Inge Bjorli holdt vakt på Dombås stasjon fredag.  

Nyheter

To Osprey-helikoptre skulle komme med første runde med soldater til Dombås på formiddagen i dag. Klokka var rundt 10.00 da de amerikanske soldatene på landingsstedet fikk beskjed om at "the birds" var på dekket på hangarskipet med motorene i gang. Planlagt landingstid var en time senere, men på veg fra kysten og til Dovrefjell ble det avgjort at de måtte snu på grunn av for dårlige flyforhold.

Om det blir gjort et nytt forsøk senere, om det blir avblåst eller om det vil foregå et annet sted er ikke klart. Rundt 70 soldater skulle ankomme luftvegen. Fra landingsstedet skulle de ta seg ned til Dombås til fots.

Knut Berg-Domaas og Jørn Brekken var HV 05s menn på landingsstedet på Dovrefjell.  

 

– Vi er ute etter et realistisk treningscenario for å utføre et slikt raid, og Dombås gir et godt terreng for dette, sier kaptein Clay Groover fra U.S. Marines.

Lokale HV-soldater fra HV-05 har sammen med soldater fra Firda HV-område i HV-11 brukt de siste dagene på å rekognosere området rundt Dombås for å finne ut av hvilke planer de utenlandske Nato-styrkene har. Det er HV-soldatene som er de tenkte motstanderne for U.S. Marine Corps og Royal Navy på Dombås.

U.S. Marines skodde seg godt med brodder før avmarsj til landingsstedet.  

 

– Vi har skaffet oss mye informasjon, forteller Audun Heier og Stein Inge Bjorli i fra HV-område Nord-Gudbrandsdal.

De to er av dem som har overnattet på Dombås stasjon, i påvente av "angrepet". De har også soldater og observasjonsposter ute i terrenget.  Det er også lokale HV-soldater som deltar i øvelsen i Folldal, der canadiske og spanske brigader "kriger" mot hverandre.

Rolig stemning blant soldatene som ventet på amerikanerne inne på venterommet.