Billedvevene forlater Dovregubben

På søndag er siste mulighet for å se teppene som er vevet av Rakel Onsum Berg i galleriet på Dovregubbens hall.

Forlater Dovrefjell: Billedvevene av Rakel Onsum Berg skal vekk fra galleriet på Dovregubbens hall.  

Nyheter

Rakel Onsum Berg er både en fornyer og en tradisjonsbærer innenfor vevkunsten i Gudbrandsdalen. I utstillingen på Dovregubbens hall finner vi tepper Rakel har vevet. Herfra kan vi følge Rakels utvikling i motivvalg og fargebruk fram til de siste arbeidene hun gjorde på 1990-tallet.

På søndag er siste sjanse for å få oppleve billedvevene til kunstneren fra Dovrefjell i sitt opprinnelige hjemsted i Dovregubbens Hall langs E6 over Dovrefjell. Overnattingsstedet, som har gått i arv gjennom tre generasjoner i Onsum Berg-familien siden 1936, har ivaretatt billedvevene, og fikk sitt eget galleri i 1996. De nye eierne, som overtok ved nyåret i 2017, ønsker ikke ansvaret for kunstverkene, som inntil videre henger i galleriet.

Galleriet har beholdt billedvevene i over et år lengre enn antatt, men nå skal de endelig få et nytt hjem. Rakels datter, Mette Onsum Berg, har i den anledning leid inn Hans-Jacob Dahl til å finne et passende sted å oppbevare vevene.

– Hva som skal skje med de er ikke avklart ennå, men jeg jobber med saken nå, forteller Dahl. Både han og Mette håper at vevene skal kunne oppbevares samlet i offentlig eie.

– Det eneste som er sikkert er at billedvevene skal ut av galleriet, forteller Dahl.

Galleriet på Dovregubbens Hall med Rakels tepper vil en siste gang være åpent søndag 25. november. Det blir et kåseri om Rakel og hennes tepper med påfølgende omvisning.

Reportasje om Rakel Onsum Berg blir å lese i ukens papirutgave av Vigga.