Brannsjefens oppfordring:

Fem sikkerhetstips ved bruk av fyrverkeri

I morgen er selveste nyttårsaften, og en fast tradisjon i mange år har vært å markere årsskiftet med fyrverkeri.

  Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

Nyheter

Når det kommer til sikkerheten rundt dette fenomenet har brannsjef i Lesja og Dovre, Åge Tøndevoldshagen, fem oppfordringer å komme med dersom man skal behandle fyrverkeri:

  1. Respekter aldersgrensen. Dette er en voksenaktivitet, og skal ikke utføres av barn under 18 år.
  2. Sørge for stabilt underlag. Fyrverkeriet skal sitte godt på bakken for å unngå ulykker.
  3. Hold trygg avstand. Det er viktig at man holder trygg avstand fra fyrverkeriet etter det er antent.
  4. Bruk vernebriller. Øynene er svært sårbare dersom man blir utsatt for en ulykke med fyrverki. Det er derfor sikkerhetsmessig ansvarlig å beskytte disse om man skal håndtere fyrverkeri.
  5. La fyrverkeriet stå i fred. Etter at fyrverkeriet er blåst i lufta er det viktig å la restene ligge igjen. Det kan fortsatt være farlig, så det er best å la restene få hvile en stund før man rydder opp etter seg.

Respekter tidsrommet
I tillegg til disse reglene kan brannsjefen ikke understreke nok at folk må respektere tidsrommet. Det er kun lov å skyte opp raketter mellom klokken 18:00 og 02:00 på nyttårsaften, og Tøndevoldshagen ber folk om å holde seg innenfor dette tidsrommet.

- Dette er for å ta hensyn til naboer og folk med husdyr. Det har vært mye skriverier om dette tidligere, og det er ikke uten grunn, påpeker brannsjefen.

Få utrykninger
Brannsjefen kan heldigvis fortelle at nyttårsaften har  vært en rolig kveld for brannvesenet i Lesja og Dovre de siste årene.

- Her i vårt distriktet opplever vi at det sjeldent blir noe styr rundt dette, forteller Tøndevoldshagen.