Nå kan du sjekke luftkvaliteten der du bor

For første gang kan du sjekke den lokale luftkvaliteten hvor som helst i Norge - på Yrs nye nettsider.

Grønt er skjønt - luftkvaliteten i vårt område er god, i følge YRs nye tjeneste.  Foto: Skjermdump

Nyheter

Varslingsmodellen er utviklet av forskere ved Meteorologisk institutt og viser den lokale luftforurensingen i nåtid og 24 timer framover. Det er særlig svevestøv og nitrogendioksid som forurenser lokalt.

- Modellen kombinerer værvarselet og utslipp for å beregne luftkvaliteten. Slik kan vi dekke hele Norge, ned til et så lite område som 50 meter, sier Bruce Rolstad Denby, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

Varselet vil kunne hjelpe spesielt sårbare grupper til å ta forhåndsregler, som eldre, gravide, barn og de med astma og luftveisplager.

Tjenesten er i første omgang tilgjengelig på nett, men skal også komme i appen, opplyser Meteorologisk institutt.

Det er ikke overraskende at det er lite luftforurensing i våre kommuner. Da Vigga sjekket tjenesten onsdag formiddag var det bare området rundt Hamar der det var registrert høy luftforurensing. Vil du se selv, kan du finne siden her.

Varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Sammen utgjør de Luftsamarbeidet, et statlig samarbeid med et felles mål om bedre luftkvalitet i Norge.