Gladnyhet for frivillighetssentralene:

Får tilskudd i minst ett år til

Tirsdag denne uken kom meldingen om at regjeringen utsetter endringen av frivillighetssentralenes tilskuddsordning.

Anett Haugen og Linda Berntsen ved Dovre frivilligsentral er kjempefornøyde med at de får holde på i minst ett år til.  Foto: Arkiv/Simen Rudiløkken

Nyheter

Det statlige tilskuddet til frivillighetssentralene ble vurdert endret til at hver sentral skal motta midler basert på innbyggertall i kommunen. Etter denne endringen ville Dovre frivilligsentral miste hele 328 000 kroner i årlig støtte, og mister dermed grunnlaget for å fortsette.

- Nå er endringen utsatt til neste år, og det er bra. Det betyr at vi kan holde på i minst ett år til, forteller daglig leder ved Dovre frivilligsentral, Linda Berntsen.


Mister 328 000 kroner i statleg støtte: – Kan bety kroken på døra for vår del

Stortinget har vedteke ei endring i finansieringsmodellen til alle frivilligsentralar i Norge. Dersom den trer i kraft kan det har store konsekvensar for sentralane i små kommunar.


Norges Frivilligsentraler jobber fremdeles med å forhandle fram en annen type fordelingsnøkkel enn det regjeringen har foreslått. For mange små kommuner hvor frivilligheten har stått sterkt betyr det nemlig store tap.

- Vi må bruke det neste året på å brette opp ermene og vise oss fra vår beste side, sier Berntsen.

Den lokale frivillighetssentralen lener seg på den nasjonale organisasjonen gjennom denne kampen, men kan gjennom statistikk og rapporter synliggjøre viktigheten av jobben deres.

I løpet av det siste året har flere lokalpolitikere, tidligere stortingsrepresentanter og frivilligsentralene selv, ropt et tydelig varsku om hva som er i ferd med å skje, og senest i mars signerte 237 ordførere fra alle partier på et opprop hvor de ba regjeringen videreføre den gjeldende tilskuddsordningen.

De 469 frivillighetssentralene i 311 kommuner, organiserer i dag innsatsen til over 55 000 frivillige som bidrar med over 2 200 årsverk frivillighet, ifølge Norges Frivilligsentraler.

Holder stengt

På grunn av korona-pandemien har Dovre frivilligsentral, som holder til i Furukroken på Dombås, holdt stengt siden starten av mars.

- Vi er fremdeles stengt, og har vært i dialog med kommunelegen sist på mandag denne uken. Vi får ikke lov til å holde åpent siden vi har mange brukere i risikogruppen, og inntil videre vet vi ikke når vi kan åpne igjen, forteller Berntsen.

Viruset har likevel ikke stoppet opp driften helt, som fortsetter å arrangere datatrening via internett for sine brukere som ønsker å friske opp sine digitale ferdigheter.