Finværet sørger for fortsatt skogbrannfare i Sør-Norge

Faren for skogbrannfare ligger på gult nivå for store deler av Vestlandet og Sør-Norge i dagene framover.

Det skal lite til for å starte en større skogbrann når det har vært tørt over lengre tid. Mandag og dagene framover er det skogbrannfare på gult nivå i Sør-Norge. Bildet er fra en skogbrann i Søgne i Agder i mai.   Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nyheter

Etter mange dager med høye temperaturer og lite nedbør i store deler av Sør-Norge er skogbrannfaren fortsatt på gult nivå, melder Meteorologisk institutt.

Skogbrannfaren gjelder hele Vestland fylke samt både Møre og Romsdal og Rogaland. Østafjells gjelder det fylkene Agder, Vestfold og Telemark, Innlandet og Viken.

Enkelte steder i disse områdene vil det være stor skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning. Bruk av åpen ild bør man være ekstra forsiktig med ettersom vegetasjon lett kan antennes og store områder bli berørt. Flere steder kan det også være lokale forskrifter som forbyr dette. Det generelle bålforbudet trådte i kraft 15. april og gjelder til 15. september over hele landet Unntak gjelder for godkjente bålplasser og steder der det er åpenbart at det ikke kan medføre brann.

Lokal skogbrannfare

Meteorologisk institutt beregner fare for skogbrann, samt gress- og lyngbrann, for rundt 100 steder over hele landet.

– Brannfaren beregnes for et gitt sted og er derfor ikke alltid representativ for et større omkringliggende område. Pass særlig på dersom det er varslet stor fare, som vil si et indekstall større enn 60, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider.

Grønt farenivå er "liten fare", gult betyr "fare" og rødt nivå er "stor fare". Det er tre meteorologiske elementer som inngår i beregningen: nedbør, lufttemperatur og luftfuktighet.

17. juni varsles det gult nivå og et indekstall på 54 på Bjorli. Gult nivå er det også på Fokstugu, med et indekstall på 36. På Dombås er det grønt farenivå med et indekstall på 29.

Ved Lannem på Dovre er det 17. juni varslet rødt farenivå, med et indekstall på 105.


(©NTB)