– Ikke gå i skredterreng

NVE mener du bør tenke deg godt om dersom du har planer om å bestige bratte og høye fjell

NVE anbefaler at skiturene i fjellet legges utenom utsatt terreng.   Foto: Erik Johansen/NTB

Nyheter

De fleste steder er det nå moderat snøskredfare og forholdsvis oversiktlige skredforhold. I enkelte områder finnes det vedvarende svake lag i snødekket og her er det viktig å være forsiktig med hvor man legger turen.

Fokksnø i fjellet og våt snø i lavlandet er de dominerende skredproblemene i det meste av landet. I tillegg finnes det vedvarende svake lag i høyfjellet mange steder.

– Sett deg inn i skredproblemene for ditt område og legg turen utenom utsatt terreng, anbefaler snøskredvarsler i NVE Odd-Arne Mikkelsen. Det vil si fjellsider som er brattere enn 30 grader, der skredproblemet er til stede.

Dette skriver NVE på varsom.no

Vil du være helt sikker, unngå skredterreng

Vil du være helt sikker, unngå alt skredterreng. Det vil si både bratte heng hvor skred kan løsne og utløpsområder (området der snøskredet stopper opp). Dette rådet gjelder spesielt i områder hvor skredproblemet er vedvarende svake lag.

– Der det finnes vedvarende svake lag i snødekket anbefaler vi å legge turen helt utenom skredterreng, uansett faregrad. Det vil si i god avstand fra fjellsider brattere enn 30 grader, sier Mikkelsen.

Slik situasjonen er nå er sjansen for å løse ut slike skred ikke så stor, men skredene kan til gjengjeld bli veldig store hvis man først er uheldig.

– Vedvarende svake lag ligger skjult under snøoverflaten. De er veldig uforutsigbart og vanskelig å vurdere, selv for eksperter, advarer Mikkelsen.

Mikkelsen understreker at det finnes mange fine turmuligheter, så lenge man unngår skredproblemene, men at forholdene kan endre seg raskt. Følg derfor med på oppdaterte varsler på hver ettermiddag.