Hvis du ser opp i dag så kan du se dette

I dag vil en delvis solformørkelse være synlig i Norge.

Dette er fra en solformørkelse sett fra Longyearbyen på Svalbard fredag 20. mars 2015. I dag vil en delvis solformørkelse være synlig i Norge.   Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Nyheter

Mellom klokka 12.00 og 14.00 i dag er det mulig å se den delvise solformørkelsen. Den er på sitt maksimale ved 13-tiden og kan best oppleves lengst i nord. Hvis man ser den fra Tromsø forsvinner 51 prosent av sola, mens man i Trondheim og Oslo kan se en formørkelse på henholdsvis 39 og 31 prosent.

– Formørkelsen er mindre enn den vi hadde i 2015 som var mellom 89 og 97 prosent for fastlands-Norge. Likevel regner vi med at hendelsen også denne gangen vil bli godt dokumentert av landsdelens fotografer. Men husk solformørkelsesbriller eller solfilter foran kamera, sier Steinar Thorvaldsen, professor i informatikk ved Universitetet i Tromsø, på universitetets hjemmesider.

Neste totale solformørkelse i våre nærområder blir i Spania 12. august 2026. En ringformet formørkelse kan ses i Nordland og Nord-Trøndelag i år 2039, og neste totale solformørkelse på det norske fastland kommer ikke før i år 2097.