– Vi har ikke tatt forbehold om dette. For to år siden tok vi forbehold da vi så dette komme. Dette kom veldig brått på, sier Stein Pedersen, daglig leder på Furuhaugli turisthytter.

Regjeringa foreslår at den laveste momssatsen økes fra 10 til 12 prosent. Den såkalte lave merverdisatsen omfatter persontransport, overnatting, kringkastingsavgift, samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangement, skriver Nettavisen. Den økte påplussingen vil gi staten inntekter på 700 millioner påløpt og 530 millioner kroner bokført neste år.

Dårligere omsetning

Pedersen sier at den økte lavmomsen vil gi dårligere resultat for 2018.

– Det vil påvirke distriktet og de små bedriftene, og vil medføre mindre turiststrøm. Det har vært gode år, men de 10 årene før det var ikke bra. Nå vil få et dårligere resultat i 2018. Det er vanskelig å spå hva som vil skje, sier Pedersen.

Pedersen sier interessen for Nord-Gudbrandsdal er basert på naturen, men sier at alt henger sammen. Nå sier Pedersen at utleieprisen vil gå opp, hvis høyere lavmoms vedtas.

– Vi er redd for nedgang av besøkstall. Det er utleie vi vill øke på. Utleie står for 60-65 prosent av omsetning.

Nå håper Pedersen at det ikke blir høyere lavmoms.

– Det er veldig lett for de på Stortinget å si ja til dette. Men jeg er ganske sikker på at noen partier stemmer imot dette forslaget. NHO står på for å påvirke det, forteller han.