10.000 personer fra inn- og utland tok turen opp på Tverrfjellet på Hjerkinn i løpet av fjoråret. Bygget har blitt en stor attraksjon. Tre internasjonale arkitekturpriser siden juni i fjor har gitt ”viewpoint SNØHETTA” en enorm oppmerksomhet, og vil nok sørge for økte besøkstall i år.

Fått mange priser

”viewpoint SNØHETTA” ble på etterjulsvinteren kåret til ”Årets bygg” av nettstedet Arch Daily i kategorien kultur. Over 65.000 av nettstedets lesere deltok i avstemningen.

Det var den tredje prisen bygget har fått. Bygget, som er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, ble kåret til Nordens beste bygg under Arkitekturmässan i Göteborg i fjor høst. Litt senere ble bygget også verdens beste utstillingsbygg under World Architecture Festival i Barcelona, som omtales som VM i arkitektur. Det kan bli mer for ”viewpoint SNØHETTA” er også nominert til Statens Byggeskikkpris. Av 51 påmeldte er åtte bygg nominert og prisen deles ut 5. juni.

Naturveileder tilstede

- Interessen for bygget er meget stor, og de første turistene har allerede vært oppe på Tverrfjellet. Mens vi holdt på med klargjøringen for sesongen, dukket et tysk ektepar med barnevogn opp. Den dagen var det skikkelig ruskevær og stien var delvis snølagt, men opp skulle de! Det sier noe om interessen, mener Espen Rusten, naturveileder i SNO.

Han skal selv være tilstede under sesongåpningen. Da vil det bli mulighet for å stille spørsmål, låne kikkert og teleskop.

- Fra 1. juli til midten av august vil en guide være på plass fem dager i uka, fra onsdag til søndag. Vi hadde en slik ordning i fjor sommer, noe de besøkende satte stor pris på, forteller Rusten.

Han håper og tror på stort besøk.

Gratis og døgnåpent

- Fram til rundt 1. november er dette bygget åpent, 24 timer i døgnet hver bidige dag. Og det er helt gratis. Antall besøkende i fjor var langt mer enn det vi kunne drømme om. Og etter flere priser har vi bokstavelig talt fått stor interesse fra hele verden, spesielt fra arkitekturmiljøer. Jeg tror dette blir en veldig spennende sesong, forteller Rusten.

Norsk villreinsenter Nord, som eier bygget, har merket at reiselivet i distriktet har fått øynene mer opp for ”viewpoint SNØHETTA”, men Rusten håper at det blir mer.

- Ta gjerne kontakt, vi er åpne for samarbeid, sier han.

 Supervær på Tverrfjellet

Fra åpningen på lørdag og ut juni må turistene sjøl ta seg opp på Tverrfjell-toppen. Men det er enkelt å finne fram, og fra parkeringsplassen og opp til toppen er det bare å følge stien, som også er tilrettelagt for rullestolbrukere.

- Snøen forsvinner fort i finværet som er meldt nå. Det byr uansett ikke på problemer å ta seg opp på Tverrfjellet. Og utsikten fra toppen er storslått. Det er bare å komme, oppfordrer han.

Det er meldt godvær på Tverrfjellet i helga.

Lørdag åpner ”viewpoint SNØHETTA” på Tverrfjellet igjen. Bygget har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. (Foto: Kjetil Jacobsen) Foto: Lokalavisa Vigga