Bare i dag er det fløyet ut fire døde moskuser fra skytefeltet. I tillegg er to dyr funnet døde ved Strålsjøen på Lesja, og en på Oppdalssiden. Med de tre som ble funnet tidligere i uken er det snakk om ti dyr totalt. Trond Toldnes i Dovre fjellstyret regner med at tallet kommer til å stige.

- Det har vært relativt lite jegere i fjellet disse dagene, og disse gjør ofte viktige observasjoner. Derfor regner vi med at det vil komme meldinger om flere døde dyr til helgen når det blir flere folk ute, sier han.

Får hjelp til utfrakting

Det er nå liten tvil om at det er snakk om en lungebetennelseepidemi, selv om man ikke vet nøyaktig hva slags bakterier det er snakk om.

- Veterinærinstituttet bekrefter at det er snakk om en lungesykdom, for dette kan de se på lungene til de døde dyrene. Det vil imidlertid ta inntil 14 dager før man har fått dyrket frem bakteriene, slik at man kan slå fast nøyaktig hvilken type det er, forklarer Toldnes.

I mellomtiden får de hjelp av Forsvaret til å frakte ut de døde dyrene med helikopter.

- All ære til dem for utrolig verdifull hjelp med utfrakting. Det var også Forsvaret som oppdaget flere av de døde dyrene fra luften, i forbindelse med at de skulle hente ut den første moskusen som ble funnet død i skytefeltet i dag, sier Toldnes.

Fjellstyret får hjelp av Forsvaret til å frakte ut de døde moskusene. (Illustrasjonsfoto: Per Erik Hjelle) Foto: Lokalavisa Vigga