I samarbeid med Dovre og Lesja kunstforening, åpner kunstneren Elling Reitan utstilling av av et utvalg av sine arbeid på Dombås hotell. Åpningen skjer lørdag, og utstillingen skal stå til den 25. august.

Multikunstner

Reitan er en av Norges mest kjente multikunstnere, som skaper både malerier, akvareller, grafikk og litografier, kulltegninger og mye annet. Arbeidene hans er gjerne preget av sterke farger, og inneholder som regel hans kjennetegn, yin og yang-paret. Til utstillingen har han tatt med seg 30 kunstverk.

– Jeg vet ennå ikke om jeg får plass til alle, jeg har plukket litt forskjellig, forteller Reitan.

Kunstverkene spenner over et vidt spekter, og er i så måte godt representative for kunstneren.

– Jeg har vært en del figurativ gjennom tiden, men forenkler nå. Det er ikke helt abstrakt, men går i den retningen, forklarer han.

Signatur

Reitan har nettopp avsluttet en utstilling i Atlantic City i USA, og har også stilt ut på en rekke andre internasjonale kunstutstillinger.

– Kunstverkene min er godt mottatt i utlandet, særlig fargebruken, forteller han.

I tillegg skaper det lille yin og yang-paret som regel en viss interesse. Reitan forteller at han har benyttet figurene siden 1983, og nå ser på dem som en slags signatur, men det startet nokså tilfeldig.

– Jeg hadde malt et landskapsmaleri, og syntes det ble litt kjedelig. Derfor plasserte jeg inn to mennesker i horisonten. Jeg syntes det forandret bildet, og ga det en helt ny dimensjon. Siden den gang har jeg benyttet dem i maleriene mine, og opplever at folk etter hvert har begynt å lete etter paret, sier han, og legger til at enkelte kunstkritikere ikke er riktig så begeistret for dem.

– Det bryr jeg meg ikke om, sier han.

Godt kjent

Han vil selv være til stede under åpningen i morgen, og det er langt ifra første gang han er på Dombås.

– Jeg var på kretslaget i langrenn i min ungdom, og vi var mye på Dombås om høsten, på treningsleir. Så jeg er godt kjent her, sier Reitan.

I tillegg til at man kan møte kunstneren selv, vil blant annet Lesja og Dovre danseteam opptre under åpningen.

Monica Hjelle