Arrangementet går for sjette året, og har blitt en stadig mer populær tradisjon. Istølt er en konkurranse spesielt for islandshester, og på Hjerkinn er det eneste stedet i Norge det blir holdt på islagt vann.

Ufarlig

Arrangørene er Hlynur Islandshestforening, i godt samarbeid med Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning og Kvistli Islandshester. I år var det rundt 100 starter, og omtrent 60 ryttere som deltar. Det er både Martin Hjerkind og Kirsti Vik Hjerkind fra fjellstua og Anne Margrethe Aune Sæterhaug godt fornøyde med.

– Tanken bak var at det skulle være for lokale ryttere, og en startarena både for voksne og barn, sier Martin.

Og for de som lurer på å melde seg på neste år, lover Kirsti at det er helt ufarlig.

– Det er veldig lite skummelt. Det favner både nybegynnere og ryttere i verdenstoppen. Det er for absolutt alle, sier hun.

Med fra starten

Dina og Emil Hjerkind deltok på hjemmebane. Dina har stilt til start siden den første istølten i 2011. Hun gikk til finalen med nest høyeste poengsum i juniorklassen. Hun deltok både i juniorklassen og i barneklassen.

– Jeg syntes traven kunne gått bedre, sier hun like etter junior-løpet.

Emil deltar for første gang på istølt, men det er hans andre konkurranse på hesteryggen. I den yngste klassen er det ikke plassering, men de får tilbakemelding fra dommerne.

– Artig å være med

Mari Ulekleiv og Stina Ulheim deltar med hver sin hest fra Storengen Islandshest på Dovre. De kom begge to til finalen i juniorklassen, sammen med Dina Hjerkind. Mari og Stina deltok på istølt for første gang.

– Det er veldig artig å være med. Selv om jeg grudde meg litt i forkant, saStina.

Hun har ridd tre år på islandshesten Leynir.

Gode plasseringer

Mari red Gestur, som trengte litt ekstra hjelp for å få framdrift på isbanen. Hun hadde glemt pisken, men fikk låne en av tredje deltageren i runden, Marit Glærum.

– Det var veldig overraskende å komme til finalen. Det er veldig artig å være med, det er første gangen for både meg og Gestur, sier Mari.

Søndag tok Dina andreplassen, Mari tredjeplassen og Stina fjerdeplassen i turklassen for juniorryttere.

Godt miljø

Monica Hjelle, som driver Storengen Islandshest med mannen sin, roser arrangementet.

– Det er veldig flott for rytterne å kunne møtes slik på tvers av stallene, sier hun.

Istølten på Hjerkinn er en uhøytidelig lavterskel-konkurranse, men samtidig er det med noen av Norges beste islandshester og ryttere i verdenseliten innenfor grenen.

– Bare det at Mari får låne pisken av konkurrenten sin, fordi hun skjønte at Mari trengte den mest. Det sier litt om mentaliteten i sporten, sa Hjelle.